Spänt läge vid rösträkningslokaler – beväpnad man greps

Publicerad 2020-11-06

Läget är spänt när rösträknandet i USA går in på sin tredje dag.

Den jämna slutspurten har lett till smutskastning och på sina håll kaosartade protester och demonstrationer utanför rösträkningslokalerna.

I Philadelphia greps i natt en beväpnad man – och i Detroit drabbade ”valkontrollanter” samman med polisen.

Redan på onsdagseftermiddagen uppstod kaos vid rösträkningscentret i Detroit, Michigan, då flera så kallade röstutmanare krävde tillträde till lokalen.

Rösträkningen pågick då fortfarande för fullt, och ingen segrare hade ännu utropats i vågmästarstaten Michigan – men presidentkandidaten Joe Biden hade tagit ledningen.

Över hundra röstutmanare anlände då till kongresscentret, där rösterna räknades. Röstutmanare tillåts i Michigan att övervaka rösträkningen på uppdrag av bland annat de politiska partierna.

Klockan 13 på ondagens, lokal tid, beslöts att man inte kunde tillåta fler valövervakare då lokalerna nått maxkapacitet – vilket ledde till sammandrabbningar mellan polis och röstutmanare, rapporterar flera medier.

Då hade redan 570 av dem lyckats ta sig in i kongresscentret: 227 republikaner, 268 demokrater och 75 oberoende utmanare.

Vid kongresslokalen där rösträkningen pågick för fullt drabbade ”valkontrollanter” samman med såväl polis som valarbetare.

Högljudda republikanska röstutmanare krävde att räkningen av poströsterna skulle upphöra men möttes i dörren av polis, som stängde ute såväl demokrater som republikaner.

Sammandrabbningarna ägde rum sedan det rapporterats att Donald Trumps kampanj stämt Michigan för att räkningen av förtidsrösterna skulle upphöra.

Joe Biden utropades senare som segrare i Michigan, och fick därmed ytterligare 16 elektorsröster, enligt prognoserna.

Ett stort antal polisen har även kallats till kongresscentret som är rösträkningslokal i Philadelphia, Pennsylvania.

I skrivande stund är valutgången i delstaten fortfarande oviss. Ett stort antal högljudda demonstranter, såväl demokrater som republikaner, har i timmar varit samlade utanför lokalerna. Det ena lägret med budskapet ”räkna alla röster” – det andra med ”stoppa rösträkningen”.

Under natten fick polisen i Philadelphia tips om att en grupp personer var på väg mot kongresscentrat för att utföra en attack. Minst en man kunde gripas, och vapen har tagits i beslag, enligt ABC Action News.

Högljudda republikanska röstutmanare krävde att räkningen av poströsterna skulle upphöra men möttes i dörren av polis, som stängde ute såväl demokrater som republikaner.

 

FÖLJ RESULTATET I PRESIDENTVALET HÄR

Rösträkningen delstat för delstat