Så vill EU renovera relationen till USA

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2020-11-25

USA:s dåvarande vicepresident Joe Biden på besök i Bryssel hos EU:s förre permanente rådsordförande Donald Tusk i februari 2015. Arkivfoto.

Hoppet är stort i Bryssel om en ljus framtid med Joe Biden som president i USA.

Här är några av de viktigaste byggstenarna i renoveringen av den transatlantiska länken.

Trots fortsatt osäkerhet kring Donald Trump och hans protester mot valresultatet börjar nu även EU-ledningen förbereda sig på ett maktskifte i Vita huset.

Såväl EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, som permanente rådsordföranden Charles Michel, talade i telefon med Joe Biden i måndags för att bland annat bjuda in till toppmöten så snart som möjligt efter tillträdet i januari.

EU hoppas på bättre samarbete i flera viktiga frågor.

1. Handeln

Under Barack Obamas tid som president inledde USA och EU förhandlingar om ett långtgående frihandelsavtal. Trumps tid har i stället kännetecknats av ständiga handelsgräl över Atlanten och nyinförda tullar och svarstullar på allt från stål och whisky till apelsinjuice och flygplansdelar.

Dessutom har arbetet inom världshandelsorganisationen WTO kört ihop sig rejält, när USA bland annat blockerat tillsättandet av nya skiljedomare. När nu även WTO ska få en ny chef hoppas svenske EU-parlamentsledamoten Jörgen Warborn (M) på ett lyft.

– Det är en möjlighet att skapa en ny energi och om då Biden och hans administration kan visa lite välvilja och vara med och driva, i stället för att sätta klackarna i backen, så vore det väldigt bra, säger Warborn till TT.

2. Klimatet

Miljöaktivister kritiserar flitigt EU för att göra för lite mot klimatförändringarna – även om EU kan ses som rent hyperaktiva i jämförelse med USA, som till och med hoppat av från Parisavtalet.

Nu väntar sannolikt en betydligt mer engagerad amerikansk inställning.

"När Joe Biden nu pekat ut målet om nettonollutsläpp till 2050 är det egentligen på tok för sent och inte tillräckligt ambitiöst. Men det är trots allt ett paradigmskifte. När USA nu blir en medspelare i stället för motspelare har vi bättre chanser att klara tvågradersmålet", hälsar EU-parlamentsledamoten Pär Holmgren (MP) i en skriftlig kommentar till TT.

3. Brexit

Förhandlingarna om framtida handel, fiske och andra samarbeten mellan EU och Storbritannien efter brexit har gått ytterst trögt. Nu lever ändå hoppet om att hitta fram till någon form av avtal, kanske redan mot slutet av den här veckan.

En av anledningarna är att den brittiska regeringen inte längre kan räkna med en lika välvillig inställning från USA. Medan Trump utlovat ett snabbt handelsavtal med London anses Biden betydligt mer intresserad av att EU och Irland inte ska drabbas.

– Det finns ju ingen gräddfil till USA längre. Nu är de (britterna) själva och det är klart att det sätter press på dem, säger EU-parlamentsledamoten Erik Bergkvist (S) på en pressträff.

4. Kina

Med tätare band till Washington kan EU hoppas på större tyngd och bättre gehör i internationella frågor, exempelvis i relationerna till Turkiet, Ryssland och Kina.

– Vi har så mycket att vinna genom att arbeta tillsammans med USA. Då ska vi kroka arm med dem och göra vad vi kan för att stärka våra handelsförbindelser, men också jobba för att ta oss an Kina, som i många avseenden spelar fulspel på den globala marknaden, säger Jörgen Warborn (M).

Överlag finns ett gryende hopp i EU om en mer positiv världsutveckling, trots coronakris och klimatproblem.

– Man är ju van vid att säga "det går inte". Men just nu finns det faktiskt ljusglimtar, säger Erik Bergkvist (S).