Nyhet! Veckans djur

Uppdaterad 2014-05-22 | Publicerad 2007-11-20

Läs om isbjörnen – kungen av Arktis

Nu startar Aftonbladet.se:s nya serie om världens hotade djur. Tillsammans med Världsnaturfonden WWF kommer vi att berätta om djuren som hotas av människan och klimatförändringarna.

Här får du också veta mer om vad du kan göra för att hjälpa djuren.

Följ ämnen

Isbjörnen (Ursus maritimus) är världens största köttätande landdäggdjur. Den kan bli 2,5 meter lång och väga hela 800 kilo.

I dag lever mellan 20 000 och 25 000 isbjörnar i Arktis. Men nu hotas de alltmer av den globala uppvärmningen. När temperaturen stiger och isarna smälter får isbjörnarna allt svårare att få tag på föda och riskerar att svälta.

Isbjörnen är ett fascinerande djur på många sätt. Den är en mycket god simmare och kan ta sig fram mer än 50 kilometer i det iskalla vattnet. Deras enorma tassar fungerar som snöskor på snön och paddlar i vattnet. Det tjocka späcklagret är varmt som en täckjacka och gör att isbjörnen kan hålla sin kroppstemperatur ända ner till 40 minusgrader! Djurets välutvecklade luktsinne gör att det kan sniffa sig till en säl på otroliga 30 kilometers avstånd.

Isbjörnshonan föder sina första ungar vid 3-5 års ålder, och får oftast två ungar per kull. Vanligtvis lever vuxna isbjörnar ensamma förutom under parningssäsongen som inträffar från slutet av mars till början av juni. Efter parningen är det inte ovanligt att de sover bort en fjärdedel av sommaren.

Månader utan mat

Vuxna isbjörnar har inte några naturliga fiender, men det händer att konflikter uppstår med människor. Ett exempel är den lilla byn Vankarem i nordöstra Sibirien där en tonårsflicka dödades förra året, när 200 isbjörnar blev kvar i byn på grund av att isen inte lade sig.

Det normala är att björnarna ger sig ut direkt på havsisen för att jaga säl. Men under de senaste åren har vinterisen frusit till allt senare på hösten och isbjörnarna har fastnat på stranden i väntan på att havet ska frysa till. Många av björnarna är utsvultna efter flera månader utan föda, vilket tyvärr kan leda till att de attackerar människor, som i fallet med flickan i Vankarem.

Isarna smälter

Klimatförändringarna är det största hotet mot detta mäktiga djur. Den globala uppvärmningen gör att isarna smälter, jakttiden förkortas och björnarna riskerar att svälta ihjäl. Forskarna varnar för att två tredjedelar av alla isbjörnar kan vara borta redan år 2050 om vi inte lyckas hejda klimatförändringen.

Isbjörnarnas nya föda:
Människor
Порно секс мамы с сыном видео онлайн -
umkypatrol.ru

John Swensson, Världsnaturfonden WWF

Följ ämnen i artikeln