Nytt FN-möte om omstridda klimatåtgärder

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-04-30

Biobränsle, kärnkraft och ny teknik ska diskuteras

BANGKOK

Vad kan världens länder göra för att dämpa klimatuppvärmningen?

FN:s klimatpanel, IPCC, inledde på måndagen sitt tredje stora möte i år om denna fråga.

Avsikten är att presentera en rad förslag om hur klimathotet kan avvärjas.

Mötet äger rum i Bangkok. En slutrapport kommer att bli offentlig på fredag.

Två tidigare rapporter, presenterade i februari och april, tog upp klimatuppvärmningens orsaker och troliga effekter. Båda var baserade på de senaste vetenskapliga rönen.

Politik påverkar

Även denna gång måste alla slutsatser vara strikt vetenskapligt baserade. Men det innebär inte att politiska avväganden inte kommer att tvinga fram vissa justeringar av texten.

– Det är alltid saker som är känsliga. Det som kommer fram i slutdokumentet är visserligen korrekt, men det kan bli så att vissa detaljer utelämnas efter begäran från något eller några länder, säger Marianne Lilliesköld, forskningsansvarig på Naturvårdsverket och koordinator för den svenska delegationen på mötet.

Kontroversiellt

Hon påpekar att flera ämnen är kontroversiella. Att utfasa fossila bränslen och byta ut dem mot biobränsle förespråkas av vissa, medan andra är mer tveksamma eftersom storsatsningar på energigrödor utgör ett hot mot den biologiska mångfalden.

Kärnkraften är också en kontroversiell fråga. Däremot är det oklart om det finns någon enighet vad gäller karbonsekvestrering, det vill säga den relativt nya teknologi där man fångar in och lagrar koldioxiden innan den når atmosfären.

– Fördelen med den teknologin är att den skulle ge mycket snabba resultat, säger Lilliesköld.

Ordföranden för IPCC, Rajendra Pachauri, betonar att rapporten kommer att innehålla både kortsiktiga och långsiktiga lösningar.

– Det kommer att handla om vad som bör göras, både vad gäller denna generation och kommande generationer.

TT

Följ ämnen i artikeln