”Han sökte alltid kickar”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-07-20

Tv-producenten en av tio som åtalas för helikopterkuppen

Helikopterpiloten var en av Sveriges främsta bildproducenter.

Han arbetade med populära program som ”Expedition Robinson” och ”Faddergalan”.

Nu är han en av tio som åtalas för helikopterkuppen.

– Han har alltid sökt kickar, säger en tv-kollega.

Utåt levde 35-åringen ett lyckligt och lyckat liv som småbarnsfar i Roslagen. Han uppger själv i förhör att han tjänade runt 100 000 kronor i månaden på jobbet som tv-producent åt TV4 och SVT samt som marknadsansvarig för ett energiföretag.

Men de många arbetstimmarna ledde honom in i ett narkotikamissbruk. Han använde amfetamin för att orka jobba.

Den 19 september, fem dagar före helikopterrånet, kom han hem från tv-inspelningen av ”Kändisjungeln” i Malaysia. Han åkte hem för att förbereda sig för ”Rosa-Bandet”-galan. Ingen anade att han även planerade en avancerad rånkupp.

Chock för familjen

Tidigt på morgonen den 24 september ska han enligt förundersökningen ha knappat in rutten till värdedepån i Västberga på en gps och sedan flugit i väg med de tre rånarna, hans dna har hittats på gps:en.

För familjen blev det en chock när han greps den 27 september, men andra personer runt honom säger att han levt intensivt och hela tiden letat efter nya upplevelser.

Han nekar helt till inblandning i rånet och hävdar själv att han fått ett återfall i sitt missbruk under natten och morgonen när rånet inträffade.

En av hans vänner, en 38-årig man som bor på samma ort, ingår också i åtalet. Han arbetar som låssmed och misstänks ha förmått tv-producenten att delta i kuppen som helikopterpilot. Han ska även ha fejkat en trafikolycka med tv-producentens bil för att ge honom alibi för rånet.

Den person som framstår som den mest drivande av de tio som nu åtalas är en annan 38-årig man med kopplingar till Balkan. Han är affärsman och ska enligt egna uppgifter ha

företag inom byggbranschen i både Estland och Montenegro. Han är nära vän med den man som pekas ut som gangsterkung och till en början var inblandad i rånet genom att han rekryterade en helikopterpilot som dock sedan drog sig ur.

Var med i planeringen

Affärsmannen har planerat rånet tillsammans med helikopterpiloten, låssmeden och en 32-årig före detta fritidsledare.

Polisen har bara identifierat en av de tre som var inne i värdededepån på G4S. Det är en 31-årig man som greps på Dominikanska republiken i januari. Han är tidigare dömd för inbladning i tavelkuppen mot Nationalmuseum.

De övriga inblandade är en 23-årig man som vid tiden för rånet var anställd på en Pressbyråkiosk, en 32-årig fastighetsskötare, en 31-årig kock, en 33-årig elektriker och en 34-årig byggjobbare.

Rånare saknas

Men merparten av de som åtalas har haft en tämligen perifer roll i kuppen.

Inte bara de två rånarna inne i värdedepån saknas i förundersökningen. Polisen misstänker att det finns ytterligare inblandade. Därför är utredningen fortfarande öppen.

– Så länge det finns möjligheter att gripa någon annan så fortsätter vi, men det är mer eller mindre aktivt. Man satsar inte samma resurser nu som man gjorde inledningsvis, säger åklagaren Björn Frithiof.