”Min dotter kunde blivit våldtagen”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-02-06

14-åringens pappa: Hoppas att polisen verkligen vill sätta dit den här personen

misstänkt för sexbrott Göran Lindberg är på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt och förberedelse till våldtäkt mot barn. Han nekar till brott. Den 14-åriga flickan planerade han att träffa på ett hotell i Dalarna.

Göran Lindberg skulle våldta hans 14-åriga dotter, enligt misstankarna.

Nu berättar pappan om sin rädsla:

– Hon kunde ju ha blivit bortrövad eller fastkedjad och våldtagen i någon säng.

skulle träffas på hotellet Den 25 januari skulle före detta polischefen Göran Lindberg träffa flickan på First Grand Hotel i Falun, enligt misstankarna. Mejltrafik visar att han vid flera tillfällen hade försökt ordna möten med 14-åringen, som han hittat på en ungdomssajt, men hon drog sig ur.

Måndagen den 25 januari åkte före detta polischefen Göran Lindberg, 63, till Falun.

Enligt misstankarna var han där för att träffa en 14-årig flicka. Polisen har bland annat kommit över mejltrafik som visar att Lindberg vid upprepade tillfällen försökt få till möten med flickan.

Vid kontakterna, på en populär ungdomssajt, ska han ha använt en falsk identitet och uppgett att han var betydligt yngre än sin verkliga ålder. Den här måndagen skulle de enligt uppgift träffas på First Grand Hotel i Falun. Men även denna gång drog sig flickan ur.

Förhördes som vittne

I stället greps Göran Lindberg på en Statoil-mack i centrala Falun av två civilklädda polismän.

I samband med gripandet förhördes den 14-åriga flickan. Och i går var det hennes pappas tur att förhöras som vittne av polisen.

Efteråt lät han sig intervjuas av Aftonbladet om det misstänkta sexbrottet som skakat om familjen.

Hur mår din dotter?

– Ja, du kan ju tänka dig själv hur hon mår efter allt som har hänt. Det räcker ju att man sätter på ”Efterlyst” på tv och det här fallet tas upp så rinner tårarna.

Göran Lindberg är misstänkt för förberedelse till våldtäkt på den 14-åriga flickan.

Nöjd med polisarbetet

– Jag är glad att polisen uppdagade detta i tid, det känns skönt. Än så länge är jag nöjd med hur polisen har skött det här. Men jag hoppas att de verkligen vill sätta dit den här personen, med tanke på att det rör sig om en kollega till dem.

Pappan vill uppmana föräldrar att vara vaksamma över vad barnen gör på internet.

– Annars kan det bli som i mitt fall. Hon kunde ju ha blivit bortrövad eller fastkedjad och våldtagen i någon säng.

– Det är lätt att bli lurad av folk på datorn. Det händer ju hela tiden. Det blir som en lek för ungdomarna, men man måste försöka få dem att begripa allvaret. Även om det finns stor risk för att barnen blir förbannade och slår ifrån sig.

Övervaka barnen

Han tycker också att det är viktigt att föräldrarna, till viss del, övervakar vad barnen gör på internet.

– Det finns hur mycket folk som helst på internet som utger sig för att vara någon annan än de är. Om man som förälder upptäcker något misstänkt ska man direkt vända sig till polisen. Sedan är det bara att hoppas att de tar det på allvar.

Vilka är dina känslor inför Göran Lindberg?

– Det vill jag inte prata om.

Aftonbladets
bloggar