Kompisgängen slåss för al-Qaida

Spanien, 2004 191 människor dödades när bomber utlöstes ombord på tåg.

Plötsligt är terrorhotet överallt.

Terrorismen är global men terroristerna är små, lokalt sammansvetsade kompisgäng.

Inspirerade av al-Qaida men agerar ofta helt på egen hand.

Sprängladdningar på flyg på väg till USA. Bombhot i Göteborg. Svensk rättegång mot terrormisstänkta från al-Shabaab. Terrorn dominerar överallt.

Precis som för en månad sedan när en rad länder varande för terrordåd i Europa.

Ändå är det troliga att paketbomberna och Göteborgshotet inte har något med varandra att göra. Lika lite som med varningarna för en månad sedan.

Säpo verkar tagna på sängen. Hur avslöjar man ett litet sammansvetsat gäng som tillverkar en hemmagjord bomb av delar som finns att köpa i vanliga butiker? Utan tips är det som att leta efter en nål i en höstack.

Ingen vet om de gripna är skyldiga men alla härstammar från Mellanöstern.

Sedan attackerna mot World Trade Center 2001 drivs mycket av terrorn av små sektliknande kompisgäng vars gemensamma drivkraft är att de hatar USA och tycker att västvärlden förtrycker muslimer och islam.

Terrorister behöver inte längre åka till al-Qaidas träningsläger i Afghanistan, Pakistan eller Somalia. Det mesta de behöver veta finns på internet. Myndigheterna hinner knappt stänga de islamistiska sajterna med bombmanualer och chatforum för likasinnade, förrän nya dyker upp.

Förr trodde man på ”sovande” al-Qaidaceller placerade runt om i USA och Europa, redo att slå till när Usama bin Ladin gav order. Men i stället är de som utför terrordåd i västvärlden nästan alltid andra generationens invandrare som bott länge i sina nya hemländer och är till synes välanpassade. Ingen i deras närhet har märkt något.

l Madrid i mars 2004. Invandrare från Nordafrika detonerar hemtillverkade bomber på pendeltåg. De flesta har bott i Spanien länge, har jobb och är spanska medborgare. Ingen har besökt Afghanistan eller Pakistan. Inga belägg finns för kopplingar till al-Qaida. Utom ideologiska.

l Attackerna i Londons tunnelbana i juli 2005. Fyra unga britter – tre av pakistansk börd – bygger egna bomber i en hyrd lägenhet. Ingen i deras närhet anar något. De är inte överdrivet religiösa eller militanta och tämligen välanpassade. Allt tyder på att de planerar aktionen helt på egen hand.

l Danmark 2006. Sju män från Mellanöstern bosatta i Odense grips och döms för att ha planerat en bombattack i Danmark. Motivet är ilska över Muhammedteckningarna. De agerar utan hjälp utifrån.

Al-Qaida finns kvar och har nu förgreningar i åtminstone Jemen, Somalia och Nordafrika. Men framförallt fungerar de som inspiration för enskilda, högmotiverade muslimer.

Det kan räcka med att Usama bin Ladin uttalar hot mot väst för att radikala islamister ska uppfatta det som en signal till handling.