Anställd på Skatteverket misstänks för bedrägerier

Publicerad 2015-05-16

Fångades på hemlig film med rånarluva på sig

En anställd på Skatteverket misstänks ha bluffat till sig omkring 4,5 miljoner kronor.

Han misstänks ha fört över skattepengar till egna konton.

Mannen kunde gripas efter att han fastnat på bild när han var i färd med att ta ut stulna pengar på en bankomat i Växjö.

Det var i april förra året som mannen, som är anställd på Skatteverket i Växjö, misstänks ha inlett sitt bedrägeri. Fram till januari i år misstänks han ha utnyttjat fyra olika personers skattekonton.

Manipulerat uppgifter

Mannen ska, enligt åtalet, ha manipulerat personernas inkomstuppgifter med hjälp av en kollegas inloggningsuppgifter. Han ska sedan ha angett de betalt in för mycket i skatt under flera års tid.

Kvartetten ska därför ha fått tillbaka miljontals kronor i skatteåterbäring - pengar som automatiskt satts in på konton som den misstänkte mannen haft tillgång till.

Totalt har det handlat om omkring 4,5 miljoner kronor.

”Ett otroligt förtroendesvek”

Polisen kom mannen på spåren och använde sig av hemlig kameraövervakning. Man lyckades filma honom när han tog ut pengar från ett av de fyra personernas konto.

Några dagar senare kunde han gripas i sin lägenhet.

– Det här handlar om ett otroligt förtroendesvek i myndighetsutövning. Det har skett systematiskt med mycket pengar och dessutom försatte han en kollega i en fruktansvärd situation genom att utnyttja hans inloggningsuppgifter, säger åklagaren och förundersökningsledaren Thomas Forsberg till Smålandsposten.

De fyra personerna som fått sina uppgifter manipulerade bor inte längre i Sverige. Det är i nuläget oklart huruvida även någon av dem känt till bedragarens verksamhet med de är anhållna i sin frånvaro misstänkta för penningtvättsbrott.

– Eftersom mannen har haft full tillgång till kontona kan vi inte utesluta att de lånat ut kontona till honom, säger åklagare Thomas Forsberg till SVT.

Elva fall av grovt bedrägeri

Utöver filmen från polisens hemliga kameraövervakning så finns det flera saker som binder mannen till brottet. Bevisningen mot honom är omfattande.

Bland annat har polisen kunnat beslagta bankkort och bankdosor som mannen misstänks ha använt och som man kan koppla till honom på olika sätt.

Totalt misstänks han för elva fall av grovt bedrägeri alternativt grov trolöshet mot huvudman samt ett försök till grovt bedrägeri.

Följ ämnen i artikeln