Samsung kan också ha fuskat – med tv

Publicerad 2015-10-01

Anklagas för att ha manipulerat energiåtgången i tester

Även Samsung misstänks för att ha manipulerat energiförbrukningen under tester. Här presenterar vice-vd:n företagets nya supermodell i januari 2015.

Först Volkswagen, nu Samsung.

Eljätten anklagas för att ha testfuskat med sina tv-apparater.

– Det kan helt klart bli en ny hord av arga kunder à la Volkswagen, säger Jack Hunter på Europeiska miljöbyrån.

I förra veckan kom det fram att Volkswagen har manipulerat bilar att producera mindre avgaser vid tester än vid vanlig körning. Sedan drogs flera andra bilmärken med i skandalen. Och nu kan det vara elektronikjätten Samsungs tur.

I ett oberoende labb har tester visat att vissa av Samsungs tv-apparater förbrukar mindre energi under tester än vad de förbrukar vid vanligt tv-tittande.

Ska utredas

– Om bedrägeriet kan bevisas på tv-apparater så kommer det helt klart att bli en ny hord av arga kunder à la Volkswagen, säger Jack Hunter, talesman för den Europeiska miljöbyrån, till The Guardian.

EU-kommissionen ska nu utreda misstankarna om att produkterna har riggats.

– Kommissionen föreslår en specifik text för att klargöra att (användande av manipulationsanordningar, red:s anmärkning) är olagligt och att produkter som beter sig annorlunda vid tester inte kan anses uppfylla kraven, säger en talesman för kommissionen till The Guardian.

Klagat tidigare

Flera EU-länder har redan klagat på detta problem. I ett brev till EU-kommissionen, som den brittiska tidningen tagit del av, skriver den svenska Energimyndigheten:

”Vårt testlabb har stött på tv-apparater som helt klart har känt igen standardfilmen som används vid tester. Dessa skärmar sänker genast sin energianvändning genom att justera ljusstyrkan på skärmen när standardfilmen sätts in.”

Samsung nekar

Samsung förnekar att deras produkter likt Volkswagen manipulerats för att se bättre ut i tester.

”Vi dementerar bestämt anklagelserna om att en av våra tv-inställningar är skapad för att ge missvisande svar om energiförbrukningen i testsituationer”, säger Samsung i ett uttalande.

”Motion lighting-inställningen är ingen funktion som bara aktiveras under testförhållanden, utan tvärtom är det en grundinställning som fungerar både i testsituationer och i hemmet. Funktionen är automatiskt påslagen från det att våra kunder tar emot tv:n, och fortsätter vara så länge våra kunder väljer att se på sin tv i standard viewing mode.”

Enligt Samsung har Motion lighting-inställningen utvecklats för att reducera miljöpåverkan av företagets tv-teknik.