SJ:s snabbtåg ställs in efter ovädret

Publicerad 2015-09-07

Mellansverige drabbades hårt av helgens skyfall. Värst slog ovädret mot Hallsberg med evakueringar, stängda skolor och strandade tågresenärer.

Alla SJ:s snabbtåg på måndagen mellan Stockholm och Göteborg som avgår före klockan sju i dag har ställts in.

Det slutade regna i Hallsberg på söndagsmorgonen men översvämningarna i området i påverkar alltså tågtrafiken även i dag, måndag.

Hundratals resenärer blev strandade i Hallsberg utanför Örebro på söndagen när västra stambanan översvämmades på kvällen. Flera timmar senare stod passagerarna fortfarande och väntade på ersättningsbussar, som SJ hade svårt att få fram.

– De åker buss mellan Hallsberg och Laxå, vi har bara fått fram två, tre bussar. Det finns inga fler, säger Lars Rosenquist, pressinformatör på SJ strax före midnatt.

I Skövde uppstod en liknande situation, där fick ett antal passagerare vänta i timmar på att åka vidare. Vid 23.30-tiden var ett tåg på väg till platsen för att hämta upp dem.

Omkring 100 hushåll i Hallsberg evakuerades på söndagen. Flera skolor och förskolor kommer att hålla stängt i dag. Vattnet som översvämmar staden tros ha runnit undan till onsdag, enligt personal på Hallsbergs kommun. Det fanns en oro att dricksvattnet skulle påverkas men vattnet är säkert att använda.

På söndagskvällen hade SMHI sex klass 1-varningar ute, samtliga på östkusten.

Regnrusket hänger ihop med ett lågtryck som rör sig över Östersjön och västra sidan av landet. Men under dagen väntas det klarna upp. En bit in i veckan kommer vädret att stabiliseras ytterligare.

TT

Följ ämnen i artikeln