Så mycket höjs pensionen nästa år

Uppdaterad 2015-07-28 | Publicerad 2015-07-23

Prognosen för nästa år är klar – pensionerna ska höjas kraftigt.

Enligt Pensionsmyndigheten höjs den med 4,2 procent.

– Vi pratar om ett antal hundralappar mer i plånboken, säger Annika Strandhäll (S).

Nästa år ser pensionärerna ut att bli vinnare. Pensionsmyndigheten gav i dag besked om att pensionerna höjs med 4,2 procent till nästa år, 2016. Det blir i snitt 340 kronor mer i månaden, efter skatt.

– Det är väldigt, väldigt bra, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.

Höjt bostadstillägg

Samtidigt ska prisbasbeloppet sänkas med 0,4 procent, ungefär 200 kronor. Det innebär att de personer med lägst pension, de med endast garantipension, får 30 kronor mindre per månad.

Men enligt Annika Strandhäll så blir det trots sänkningen inte sämre för de med låg pension eftersom de får ta del av den sänkta skatten och bostadstillägget som ska höjas med ungefär 100 kronor i månaden.

– Det här kommer att ge en god utveckling för våra pensionärer. Så himla roligt, säger hon.

Det var under regeringens sommarfika på torsdagen som Annika Strandhäll berättade om hur den nya höjningen kommer att "bli en bra försäkring" för pensionärerna.

Historiskt beslut

Även Christina Tallberg, ordförande på Pensionärernas riksorganisation, PRO, är nöjd med beskedet.

– Vi tycker att det är glädjande att det äntligen blir en höjning, det betyder mycket för många pensionärer. Särskilt för de med låga pensioner som kommer att få ett behövligt tillskott, säger hon.

Pensionsbromsen som drogs åt 2009 har gjort att pensionerna minskat och minskat. Men det gör att det här blir historiskt: nu blir pensionerna bättre igen.

– Det här borde ge den bästa utvecklingen för pensionerna sedan det nya pensionssystemet infördes, säger Annika Strandhäll.

Lägre skatter

Långsiktligt innebär beslutet att pensionärer som har upp till 12 000 kronor i pension inte kommer behöva betala högre skatter än arbetstagare. Vilket de tidigare har tvingats göra.

– Det här lär jämna ut den här frågan med hur mycket vi betalar i skatt jämfört med arbetstagare, säger Christina Tallberg.

Däremot är PRO inte helt nöjda med höjningen av bostadstillägget. Enligt dem är det alldeles för lite, framförallt med tanke på hur bostadspriserna hela tiden går uppåt.

– Vi tycker att den här höjningen är för låg. Är man ensamstående så har man fortfarande en väldigt knaper tillvaro, säger hon.

Följ ämnen i artikeln