16-åring enda överlevande

Publicerad 2015-07-15

Försökte rädda sina farföräldrar ur planet

Autumn Veatch, 16, har hittats efter att ha vandrat flera dagar från flygplanskraschen i bergen i Washington, USA. Nu berättar hon hur hon försökte rädda sina farföräldrar men misslyckades.

Autumn Veatch, 16, såg sina styvfarföräldrar dö i en flygkrasch och gick sedan själv genom vildmarken i flera dagar innan hon hittade till säkerheten. Nu berättar tonåringen om hur hon i helgen fick anledning att på riktigt testa det hon sett med sin pappa i överlevnadsprogram på tv.

I lördags försvann planet som skulle flygas mellan Montana och Lynden i Washington. Sökningarna i de skogiga bergen i norra delen av staten Washington gav inte resultat, men på måndagen larmades räddningstjänst om att en flicka hittats vid Highway 20 vid utkanten av nationalparken North Casacde. Det skriver AP.

Enda överlevande

Familjen larmade i lördags polisen när det lilla propellerplanet med Autumn Veatch och hennes styvfarföräldrar Leland och Sharon Bowman, inte kom fram som planerat. Räddningsteamet inledde sökandet och utgick ifrån den normala rutten mellan de två flygplatserna. Dessutom fanns en mobilsignal att följa. Men varken planet eller passagerarna hittades.

Under tiden gick Autumn, som den enda överlevaren i flygkraschen, själv genom skog och mark. Tillslut nådde hon motorvägen och blev upplockad av en bilist som körde henne till närmaste butik. Där ringde personalen larmcentralen.

– Hon var uppenbarligen ganska traumatiserad, säger butikschefen Serena Lockwood till the Guardian.

Den unga överlevaren fördes till sjukhus men uppges bara ha lättare skador. Pappa David Veatch berättade enligt nyhetsbyrån AP för journalister utanför sjukhuset att hans dotter var utmattad och uttorkad med mådde förvånansvärt bra.

– Hon är en förbluffande unge, säger pappan.

Svårtillgängligt olycksområde

Sökandet efter planet fortsatte sedan med hjälp av Autumns vägledning. Jeffrey Lustick som hållit i de luftburna sökningarna av volontärrörelsen Civil Air Patrol (CAP) säger att Autumn berättat för sin pappa att planet kraschat och fattat eld efter att ha flugit in i moln skriver AP. Hon ska försökt rädda sina farföräldrar men misslyckats. Därefter har hon stannat på olycksplatsen en dag innan hon bestämt sig för att gå ner för berget själv. Tillslut hittade hon en bäck ner till en flod och tillslut nådde hon motorvägen. Polischefen Frank Rodgers berättar att hon sovit vid flodstranden på natten skriver Daily mail.Sökningarna har ännu inte gett resultat men Rodgers säger att han inte kommer ta med sig Autumn ut i skogen igen för att leta.

– Det här området består av bland statens tuffaste bergsområdena, säger Julie DeBardelaben, talesperson för CAP, till the Guardian.

Följ ämnen i artikeln