Kraftigt skalv på Borneo

Uppdaterad 2015-07-01 | Publicerad 2015-06-05

Berget Mount Kinabalu på Borneo.

Omkring 160 vandrare och bergsklättrare sitter fast på ett berg på Borneo efter att en kraftig jordbävning skakade ön på fredagsmorgonen. 89 personer på berget är saknade och det finns uppgifter om skadade personer och ett dödsoffer.

En jordbävning skakade Borneo på fredagsmorgonen, uppger AFP.

Skalvet uppmättes till 6,0 på richterskalan och hade sitt epicentrum nära Mount Kinabalu, 19 kilometer från staden Ranau, enligt USA:s geologiska institut. Det ska ha pågått under 15 sekunder.

Hundratals vandrare sitter fast på berg

Enligt lokala medier blev omkring 230 vandrare och bergsklättrare strandsatta på en bergsplatå på berget Mount Kinabalu efter skalvet. 40 personer ska vara saknade. En räddningsinsats pågår med hjälp av helikoptrar från Malaysias flygvapen och 35 personer ska ha räddats. Tre av dem var skadade, en var en turkisk turist som hade brutit höften. Räddningsarbetet har försvårats av dåligt väder och att stora stenblock fallit ned från berget. 190 personer befinner sig fortfarande på berget.

Malaysias försvarsminister har sagt i ett uttalande att armén är redo att kallas in för att hjälpa till i räddningsarbetet om det behövs.

Flera skadade

Det finns varierande uppgifter om hur många som har skadats på berget. Enligt de ansvariga på Sabah Parks, nationalparken där Mount Kinabalu ligger, har fyra personer skadats. Personerna har benbrott och huvudskador. De här uppgifterna har dock inte kommenterats av myndigheterna.

Det kända landmärket och turistmålet ”Donkey´s ear”, en stenformation på Mount Kinabalu, skadades i skalvet.

Uppgifter om dödsoffer

Lokala medier rapporterar också om att ett dödsoffer bekräftats på berget Mount Kinabalu. Medierna citerar en läkare som ska ha lyckats ta sig ned från berget. Läkaren säger att han kunde konstatera att en kvinna på berget har omkommit. Han säger att han såg två ytterligare kvinnor som var skadade.

Skadade byggnader

Skalven skakade byggnader och fönster. Människor flydde ut ur sina hem. Människor ska också ha flytt ut ur terminalen på den internationella flygplatsen Kota Kinabalu, skriver The Strait Times. Minst tio byggnader, exempelvis polisstationen, sjukhus, skolor, banker och moskéer, skadades i staden Ranau.

Kraftiga jordbävningar är ovanliga i Malaysia, som ligger strax utanför Eldringen som är ett bälte av vulkanisk aktivitet i Stilla Havet.

Följ ämnen i artikeln