För Israel är Iran numera den största fienden

Israels premiärminister är orolig för att Europas ledare ska lyckas övertala president Trump att inte säga upp avtalet om Irans kärnvapen.

Därför har Benjamin Netanyahu dragit igång en verbal storoffensiv mot Iran. Målet är att få USA:s president att hålla sitt vallöfte och kväsa Irans inflytande.

Följ ämnen
Israel

Först var det Frankrikes Macron som fick ett storslaget mottagande i Vita huset och charmade Trump. Men passade ändå på att kraftfullt argumentera för att avtalet som hindrar Iran från att skaffa kärnvapen måste fortsätta gälla.

Därefter kom Tysklands Merkel på besök för att övertyga Trump i samma fråga.

I god tid före den 12 maj då Trump måste bestämma sig för om han ska låta avtalet löpa på eller inte.

Förmodligen är det ingen slump att Israels Netanyahu sparade sitt krut till sist. Han är väl bekant med sanningen att Trump lyssnar mest på den han senast pratat med.

Netanyahu gjorde inte sin framstöt i Vita huset utan i en offentlig powerpoint-presentation på bästa sändningstid i israelisk tv. Men den egentliga adressaten var president Trump.

När det gäller Iran finns det ingen större superhök än Netanyahu. Han försökte övertala dåvarande president Obama att det vore bättre om USA bombade Irans kärnanläggningr eftersom det enligt hans mening var meningslöst att få Iran att avstå från kärnvapen på frivillig väg.

 Benjamin Netanyahu presenterar bevid

En gåva

Valet av Trump var rena gåvan till Netanyahu. Inte bara mildrades det internationella trycket på Israel. Han fick dessutom en hyresgäst i Vita huset som var en lika stark Iran-hatare som han själv.

Vad Israels premiärminister ytterst hoppas på är att USA och Israel gemensamt ska bomba Irans kärnanläggningar för att på så sätt under lång tid stoppa deras möjligheter att utveckla kärnvapen. Då spelar det mindre roll att bevisen han presenterade i tv handlade om hur Iran före 2003 försökte lura världen. I hans material finns inga belägg för att Iran inte skulle hålla sin del av avtalet som slöts 2015.

Netanyahu räknar med att Trump inte är så nogräknad. Allt som pekar på Irans lögnaktighet är bra ammunition i händerna på en president som inte drar sig för att ljuga om avtalet för att motivera en uppsägning.

Israel har slutit fred med Egypten och Jordanien. Övriga arabländer har dämpat sin fientliga retorik mot den judiska staten. Saudiarabiens ledare talade nyligen om den judiska statens rätt att leva i fred. Israels värsta fiende i regionen är numera utan tvekan Iran.

Utplåna Israel

Irans förre president Mahmoud Ahmadinejad talade öppet om målet att utplåna Israel. Den nuvarande ledningen är inte lika tydlig men få tvivlar på att Irans mål är att få bort den judiska staten.

Kriget i Syrien har gett Iran möjligheten att öka sitt inflytande som regional stormakt. Iran har upprättat militärbaser i Syrien och drömmer om att få tillgång till egna hamnar vid Medelhavet.

Israel fruktar att Iran ska få tillgång till baser nära Israels gräns och därmed också kunna attackera med kortdistansraketer. Ett oacceptabelt säkerhetshot mot Israel.

Israelerna håller därför järnkoll på transporter från Iran in i Syrien och har på sistone vid ett flertal tillfällen bombat vad man hävdar är iranska militärbaser i Syrien.

Nytt storkrig

Det iranska hotet mot Israel kommer också från Libanon som militärt kontrolleras av den Irantrogna milisen Hizbollah. Senaste kriget mellan Israel och Hizbollah utkämpades 2006 och resulterade bland annat i att Beiruts shiamuslimska förorter förvandlades till grus av israeliska bombplan. Hizbollah sköt urskiljningslöst raketer mot städer i norra Israel men skapade mer rädsla än förstörelse.

Sedan dess har deras arsenals utvecklats. De anses nu ha 100 000 raketer som kan nå alla stora städer i Israel.

Nästa krig kan bli en direktkonfrontation mellan Iran och Israel.

Iranavtalet är idag det enda som är en bromskloss för Irans eventuella planer att utveckla kärnvapen. Upphör avtalet att gälla ökar risken dramatiskt för att USA och/eller Israel med bombattacker försöker slå ut de anläggningar som Iran kan använda för att utveckla kärnvapen.

Det kan bli startsignalen till ett nytt storkrig i Mellanöstern.

Följ ämnen i artikeln