Frias för barnvåldtäkt – chattbeviset höll inte

Uppdaterad 2019-08-28 | Publicerad 2014-10-27

46-åringen träffade en 14-årig flicka på en dejtingsida – och hade därefter sex med henne.

Mannen dömdes till fängelse för våldtäkt mot barn i tingsrätten men friades nyligen i hovrätten.

Enligt domstolen går det inte att bevisa att mannen kände till att flickan var minderårig.

Det var under hösten 2012 som den 46-årige mannen fick kontakt med den då 14-åriga flickan på dejtingsajten Badoo. De började chatta med varandra och det dröjde, enligt domen, inte länge förrän de träffades.

Ord mot ord

De hade efter att de träffats ganska omgående sex med varandra. Den minderåriga flickan, som hade uppgett att hon var 19 år på dejtingsidan, hävdar att hon berättade för mannen att hon bara var 14 år innan de hade sex.

Mannen säger att han trodde flickan var just nitton år och när han fick veta hennes riktiga ålder slutade han genast att uppvakta henne.

Mannen dömdes till 2,5 års fängelse i tingsrätten. Domen grundar sig på meddelanden som återfunnits i mannens dator. I ett meddelande skriver flickan att hon bara är 14 år.

Domare skiljaktig

Men hovrätten anser att det inte går att fastställa när i tiden den aktuella chatten ägde rum och därför menar man att åtalet ska ogillas.:

”Det råder dock osäkerhet om när i tiden dessa konversationer skickats i förhållande till de två tillfallen som tingsrätten runnit styrkt att N.N. och målsäganden haft sex. Detta innebär att det inte kan uteslutas att konversationerna har skickats efter dessa två tillfällen. Vid en sammantagen bedömning anser därför hovrätten att åklagarens bevisning inte är så stark att det är ställt utom rimligt tvivel att N.N. insåg att målsäganden var under 15 år vid de aktuella tillfällena”, skriver man i domen.

En domare i hovrätten var emellertid skiljaktig. Han ansåg, liksom tingsrätten, att det var ställt utom allt rimligt tvivel att 46-åringen kände till flickans ålder och att han därför skulle ha dömts till fängelse.

Följ ämnen i artikeln