Attacken mot skandalflaket

Uppdaterad 2015-06-10 | Publicerad 2014-06-18

Omtalad studentskylt sågades i ”Partiprogrammet”

Här är studentskylten som har anklagats för att anspela på våldtäkt.

I ”Partiprogrammet” gick Rättviseförmedlingens Seher Yilmaz till hårt angrepp mot budskapet.

– Det här visar att vi verkligen måste fortsätta prata om våldtäktsnormen, säger hon.

Under våren har allt från statsminister Fredrik Reinfeldt (M) till vänsterledaren Jonas Sjöstedt och miljöpartiledaren Gustav Fridolin gästat "Partiprogrammet".

Men när det var säsongsavslutning för Aftonbladets succéprogram under onsdagskvällen var det texten på en studentflaksbanderoll som väckte mest känslor.

"I kväll ligger era döttrar på rygg för här kommer grabbarna från bygg. 2:an var värst, det tyckte hon också", stod det på en skylt när en avgångsklass på byggprogrammet i Åtvidaberg gick ut i förra veckan. 

Till attack i programmet

Budskapet blev snabbt utskällt på sociala medier.
Många upprördes över det sexistiska budskapet och att texten anspelade på våldtäkt.

I "Partiprogrammet" utvecklade Seher Yilmaz, styrelseordförande för Rättviseförmedlingen, kritiken.

– Det inte alls roligt att skriva en sådan här grej. Det är ju sexistiskt och det är också ett sätt att visa att vi verkligen behöver fortsätta prata om våldtäktsnormen och vad som är acceptabelt och inte. Jag tycker verkligen inte att det här är ett skämt, säger hon.

Skolans rektor har sagt till Aftonbladet att skylten inte anspelade på våldtäkt och att den typen av anklagelser var "orättvist mot killarna".

Men Yilmaz sågade elevernas försök till humor.

– De sa ju också att "nu får man inte skämta om någonting längre". Det är ju ett väldigt märkligt sätt att se det på. Att säga att man inte får skämta om våldtäkt och därför har vi ett tråkigt klimat. Det håller jag inte alls med om, säger hon.

"Ingen reagerade"

Mikael Nord, rektor på skolan Facetten där eleverna går, berättar att de har arbetat mycket med värdegrundsarbetet under det gångna året.

– De är vuxna killar och får stå för det här. Det är ingenting som skolan står bakom. Vi jobbar hela tiden med attityder och hur man framställer sig själv. Men skolan är inte enskilt ansvariga utan hela samhället och framför allt föräldrarna måste hjälpa till, säger han.

 Enligt Nord så såg 300 människor banderollen utan att någon reagerade. 

– Hade jag sett det här så hade jag bett dem ta bort det. Vi borde frågat vad de skulle skriva på sina lakan innan. I fortsättningen kommer vi göra det.

 Vad tänkte du när du såg vad killarna skrivit?

– Det är klart jag blev besviken. Det är inte direkt det bästa de har gjort. Men det här är bra killar och jag känner inte dem som typen som står för det här. 
Håller du med om att de anspelar på våldtäkt i banderollen?
– Nej, det är att ta det för långt. Det är orättvist mot de här killarna.