V:s hårda krav i budgetförhandling

Uppdaterad 2018-08-31 | Publicerad 2014-08-26

Vänsterpartiet kan acceptera en S-MP-budget som inte sätter stopp för vinster i välfärden, hävdar Svenska Dagbladet i dag.

Men enligt vänsterledaren Jonas Sjöstedt har tidningen tolkat honom fel:

– Svenska Dagbladets analys är fel, säger Sjöstedt.

När SvD intervjuade Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt ackompanjerades utfrågningen av en analys av SvD:s politiske kommentator Göran Eriksson.

Göran Eriksson skriver: "Frågan om stopp för vinster i välfärden måste inte lösas för att Vänsterpartiet ska stödja en S-MP-budget."

”Vi har kopplat det till regeringsfrågan”, säger Sjöstedt till SvD.

"Vänsterpartiet deltar alltså inte i en regering som inte stoppar vinstintressen i välfärden. Men det låter på Jonas Sjöstedt som att man kan tänka sig att samarbeta med en sådan regering", skriver SvD:s Göran Eriksson.

Vänder sig mot tolkningen

Men Jonas Sjöstedt vänder sig mot den tolkningen. Han säger till Aftonbladet:

– Svenska Dagbladets analys är fel. Vi vill stegvis avskaffa de privata vinsterna i välfärden under nästa mandatperiod, och de första stegen ska tas redan i den statsbudget som tas i höst. Det gäller oavsett om vi sitter i en regering eller om vi lägger en gemensam budget med partier i en regering.

Han anser att SvD:s politiske kommentator har missuppfattat hans uttalanden:

– Vi kommer självklart att ta upp åtgärder mot vinster i välfärden i budgetförhandlingarna. De första stegen ska tas där.