Vrede mot Prides festivalkampanj

Uppdaterad 2018-07-25 | Publicerad 2014-05-29

Stockholm Prides nya kampanj uppmanar hbtq-personer att festa mot "bögstryk" och att kallas "jävla flata".

Den väcker nu stor ilska.

– Att festa är det sista jag tänker på när jag minns hur jag blev påhoppad och nedslagen pågrund av min läggning, säger Sara Fritzon, 24, till Aftonbladet.

Stockholm Pride gör just nu reklam för den populära festivalen som äger rum varje år i augusti i Stockholm.

Texter ur årets nya kampanjen, gjord av reklambyrån Isobar, lyder: "Bögstryk i tunnelbanan. En god anledning att festa", "Att bli diskriminerad i vården. En god anledning att festa." och "Bli kallad jävla flata. En god anledning att festa".

”Tog sitt liv – anledning att festa?”

Kampanjens hemsida uppmanar till att skriva fler anledningar att festa på sociala medier under hashtagen #jagfestarmot.

Någon enstaka på twitter ställer sig bakom: "Jag gillar faktiskt #jagfestarmot, för att det bästa vi kan göra är att leva våra liv som om vi hade all rätt i världen att göra det".

Men de allra flesta rasar nu kritiken mot kampanjen som beskrivs som smaklös och förminskande.

"Jag fattar inte på vilket sätt det ska vara roligt att förminska de erfarenheter och rädslor som så många lever med dagligen", twittrar en person.

"Jag fick nyss veta att en väns bror tagit livet av sig. En god anledning att festa?", undrar en annan.

Överfölls då hon var 13

Sara Fritzon, 24, livesändningsproducent i Stockholm, säger till Aftonbladet:

– Jag tycker kampanjen totalt trivialiserar förtrycket mot hbtq-människor varje dag. Vi blir ständigt påminda om att vi inte tillhör normen.

Hon säger sig första grundtanken.

– Men att ta upp sådana grova saker som att bli nedslagen och mordhotad, och säga "Ja, vi festar mot hatet" på det sättet är lite att spotta hbtq-människor i ansiktet.

Hon beskriver hur hon själv blev överfallen av ett ungdomsgäng i sin hemkommun på grund av sin sexuella läggning då hon var 13 år gammal.

– Sedan under min uppväxt har jag blivit kränkt och inte tagit emot direkta mordhot, men när man gått och hållit sin partner så har framför allt män skrikit. Om han inte får delta så kommer man våldtas, för man fått för lite kuk, låter det ofta.

Hon har även fått höra av kvinnor att de inte vill dela omklädningsrum.

– De tror att man tänder och vill hoppa på alla kvinnor som bisexuell.

Sara Fritzon har besökt Pridefestivalen de senaste åren, men överväger nu bojkott.

– Jag tycker Pride ska dra tillbaka kampanjen. Jag tänker inte ge en enda krona till Pride om de fortsätter med det här.

Pride: "Samtalet behövs"

Sandra Ehne, ordförande i Stockholm Pride anser att kampanjen behövs:

– Den är nödvändig. Vi väljer att göra den här typen av kampanj för att skapa en reaktion, och debatt och samtal kring varför Pride fortfarande behövs. Vi vill att folk ska dela med sig av sina egna vardagsberättelser och reflektioner för att sätta strålkastarljuset på den diskriminering och de fördomar som vi lever med varje dag, säger hon till Aftonbladet.

Vad säger du om kritiken?

– Vi gör en kampanj för att skapa reaktioner och debatt. Vi tycker att det behövs en debatt om hbtq-personers rättigheter.

Kan du förstå dem som själva upplevt misshandel och annat på grund av sin läggning, och som upplever det här som förminskande?

– Jag förstår givetvis kritiken men kritiken är också ett tecken på att samtalet behövs. Vi behöver prata om det här och fira Stockholm Pride för att bemöta fördomarna och förtrycket.

Följ ämnen i artikeln