Svar i sommaren: Experterna löser dina problem

Publicerad 2014-07-25

Medel som motar bort mygg, bästa tipsen för sommarsexet och hemligheterna med en riktigt lycklig grillning.
Fem experter gav läsarna sina bästa sommartips under Aftonbladets maratonchatt. Du kan se chatten i sin helhet här ovanför.

Andreas Mathiasson, vinnare av Grillmästarna 2013.

Svaren var många och frågorna ännu fler när Aftonbladet tog fem experter till hjälp och fixade en mastodontchatt mellan 15-20 på fredagen.

Först ut var Andreas Mathiasson, vinnare av Grillmästarna 2013.

Han fick det hett om öronen direkt med en fråga från Lena som ville veta vilka de vanligaste grillmissarna är:

"De vanligaste misstagen är att man tänder grillen med tändvätska och sedan lägger på maten innan glöden är klar. Ett annat misstag är att man fyller hela grillen med kol/briketter och det blir för varmt. Jag brukar använda mig av 70/30 metoden som jag kallar det: 70% briketter och resten av gallret tomt. Då har man alltid en yta för indirekt grillning," svarade Andreas.

Svettigt sex

När det blev relationsexperten Eva Rusz tur att svara på frågor steg temperaturen i chatten ytterligare.

Läsaren Maria var nyfiken på hur en kan ha sex under de tropiska nätterna utan att bli alltför svettig:

"Sovrummet är varmt och luften står stilla och då säger det sig ju självt att en intim aktivitet skulle få svetten att rinna över. Jag använder nu fläkt och har öppet fönster men har rum med kvällssol. Vad gör man för att hålla sexlivet fräscht och mysigt varma sommardagar?"

Var inte för het på gröten, blev Evas svar:
"Man kan strunta i samlag och bara vila och andas i samma takt.Man behöver inte ha sex varenda dag eller stund. Det viktiga är känslomässig närhet och beröring och att man samtalar och är intresserade av varandra inre tankar och känslor."

Knakar i förhållandet

Sommar, sol och lediga dagar kan innebära en påfrestning på relationer. Det har Elisabet drabbats av:

"Jag och min pojkvän har nu under vår semester och också en tid innan haft problem att lyssna på varandra och bry sig om vad den andra säger, lite som ett pågående krig då vi båda vill ha bekräftelse men ingen vill ge respons. Vi är båda envisa och vill inte ge oss heller. Jag vill inte att detta ska gå ut över vår semester. Har ni något tips för hur vi ska kunna skärpa oss?", skrev hon.

"Att lyssna, fråga och sova på saken kan vara en bra ide. Och att idka skyttegravskrig, nej det är inget för en relation. Man skall inte se det som att man skall vinna över varandra. Man kan hellre öva sig på att ge efter och se vad som händer då. Öva, öva och öva på nya beteenden!" svarade Eva.

Förutom Andreas och Eva svarade även överläkaren Jonas Åkeson, chefssommelier Fredrik Horn och insektsforskaren Rasmus Hovmöller på läsarnas frågor. Du kan se chatten i sin helhet här ovanför.