27 ekologiska viner

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-13

Rött eller vitt?

Grönt, svarar allt fler svenskar.

Men smaken är densamma.

När Giertz Vinimport lanserade sitt första ekovin för fem år sedan var det få svenskar som ville korka upp det gröna alternativet.

Nu är läget annorlunda. Sedan dess har försäljningen ökat med 300 procent.

– Vi säljer ungefär tre miljoner liter ekologiskt vin varje år och ser en stadig tillväxt. Förklaringen är att det ekologiska vinet smakar likadant som det vanliga i dag. I början var det lite jordigt och inte lika gott, säger Emil Sallnäs, vd på Giertz.

Aftonbladets vinexpert Camilla Settlin tycker överlag att de ekologiska vinerna som säljs i Sverige är bra, men skulle gärna se ett större utbud. Hennes personliga favorit är det franska ekovinet Domaine de la Boissonneuse.

– Det är väldigt välgjort. Fruktigt och med bra koncentration och syra. Annars gör Bon Terra i USA också bra viner, tipsar Camilla Settlin.

För att ett vin ska klassas som ekologiskt krävs det att druvorna odlats utan kemiska bekämpningsmedel och utan konstgödsel.