Reportern skyddas – av tolv skyttar

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-22

Aftonbladet TV visar den hyllade dokumentären "Heavy Metal in Baghdad" - om "Iraks enda hårdrockare"

Tv-teamet från amerikanska Vice tar en stor risk som ger sig in i Bagdad med filmutrustning. Bara att prata engelska på gatan kan räcka för att bli gripen.

För att skydda sig mot angrepp anlitar filmarna Eddy Moretti och Suroosh Alvi tolv beväpnade livvakter.

När de bodde i Irak drömde bandmedlemmarna om att få ha långt hår som sina hårdrocksförebilder. Men det var förbjudet. Nu bor de i USA – och har sparat ut långt hår så de kan headbanga. FOTO: Michael Masse

På väg in i den skyddade gröna zonen i centrala Bagdad kör de genom den farligaste sträckan i landet.

Bilbomber kan explodera längs vägen och krypskyttarna gömmer sig överallt.

Drömmer om långt hår

I den hyllade dokumentären ”Heavy metal in Baghdad” följer två amerikanska filmare de unga killarna i bandet Acrassicauda under flera år av brinnade krig. De är Iraks enda hårdrockare och vägrar överge sin livsstil, trots att heavy metal är förbjudet i landet.

Bandmedlemmarna drömmer om att få spela sin musik utan att bli gripna, kunna ha långt hår och klä sig hur de vill. I takt med att allt fler dör och Bagdad bombas sönder växer deras frustration.

Flyr landet

I december 2006 tvingas de fly landet och träffar då för sista gången tv-teamet. Trots alla motgångar håller de fast i sin dröm att få spela heavy metal.

Dokumentären skildrar de tunga åren som tillslut leder bandet mot en fristad i New York.

Se hela den unika dokumentären på Aftonbladet.se.

I morgon – missa inte...

Exklusiv intervju med bandmedlemmarna som berättar om flykten till USA, mötet med Metallica – och det nya livet i New York .

Följ ämnen i artikeln