Schürrer JO-anmäler chefen för Hinseberg

Uppdaterad 2016-10-14 | Publicerad 2012-02-14

"Min hälsa är i fara då jag svälter och inte kan sova"

Christine Schürrer, dömd till livstid för morden på barnen Max och Saga, anmäler Kriminalvården till JO.

Skälet – hon hålls isolerad och nekas att laga sin egen mat.

– Det som jag utsatts för kan bara beskrivas som tortyr", skriver hon i sin anmälan.

Den 35-åriga tyskan är inte nöjd med hur hon behandlas på kvinnoanstalten Hinseberg.

I en handskriven anmälan till Justitieombudsmannen, JO, den 9 februari beskriver Christine Schürrer hur hon upplever sin situation. Hon skriver att hon utan förklaring tvingas vistas i en isoleringscell där det endast finns en plastmadrass, en toalett och ett handfat.

– Jag hade inga sängkläder och det var jättekallt, så jag promenerade under natten. När jag blev för trött satte jag mig ned på madrassen som jag isolerade med papper mot kylan, skriver hon.

"Svälter"

Sedan i maj 2010 sitter Christine Schürrer på egen begäran på Hinseberg i Frövi utanför i Lindesberg. Hennes motivering till flytten var att hon behövde "jobba med olika personer i Västmanland".

Hon syftade då på advokat, vänner och utredningspersonal.

Länsrätten i Örebro beslutade att hon skulle få igenom sitt önskemål.

Men Christine Schürrer är ändå inte nöjd. Hon menar att hon sedan en tid tillbaka nu svälter, eftersom hon inte ges möjlighet att laga egen mat.

– Jag kan inte äta den mat som anstalten lagar, skriver hon i anmälan till JO.

Kan inte sova

Hon skriver också att hon inte får sova ordentligt.

– Det som jag utsatts för kan bara beskrivas som tortyr. Jag ville härmed anmäla Britt-Marie Johansson för tjänstefel och trakasseri och kräva skadestånd för det lidande hon utsätter mig för, skriver Christine Schürrer.

Hon uppger sig vara "djupt kränkt i sina mänskliga rättigheter" och ifrågasätter kriminalvårdschef Britt-Marie Johansson i rollen som chef för Hinsebergsanstalten.

Aftonbladet har förgäves försökt nå Britt-Marie Johansson för en kommentar. Från Kriminalvårdens sida vill man inte kommentera uppgifterna i anmälan.

– Det är svårt att kommentera enskilda intagna och enskilda ärenden, säger presschef Linda Romanus.

Livstids fängelse

Christine Schürrer dömdes till livstids fängelse för morden på Saga och Max i Arboga i mars 2008. Hon dömdes också för mordförsök på barnens mamma Emma Jangestig.

I januari i år begärde hon resning i Högsta Domstolen, HD, som ännu inte tagit ställning till hennes ansökan.

Det är inte första gången Schürrer lämnar in klagomål om Kriminalvården till JO. I augusti 2010 anmälde hon att hon inte fick behålla sitt smink.

Hon har också anmält att hon inte fått tillgång till smärtstillande medicin efter att ha skadat foten, samt att hon inte fått ha kontakt med sina anhöriga.

Följ ämnen i artikeln