En skatt gömmer sig på Mars

Publicerad 2012-07-13

Mynt har bärgats från skeppsvraket utanför Öland

Silvermynt har bärgats från det mytomspunna regalskeppet Mars som sjönk vid ett sjöslag 1564.

Enligt myten fanns det en kassakista med 200 000 mynt ombord.

Silverdalerna ser ut som vanliga enkronor.

På ena sidan ett huvud och på den andra en statskrona.

Erik XIV har sin kungakrona på huvudet och han har avbildats med pipskägg och svärd.

– Myntet innehåller så mycket symbolik till hans maktutövning. "Gud ger åt den han vill", står det på mynten på latin. Det är en ganska kaxig kung som skriver så, säger Johan Rönnby, professor i marinarkeologi som är dykarteamets vetenskaplige ledare. 

Mer kvar

Sedan två veckor tillbaka har ett team på 25 personer undersökt vraket efter regalskeppet som går under namnet Mars, men i historieböckerna kallas skeppet också Makalös och Jutehataren (Danskhataren).

Sedan 448 år tillbaka ligger Mars på 75 meters djup utanför Ölands kust.

Under onsdagen hittade dykarna några silvermynt utanför vraket som togs upp till ytan. 

– Det ligger säkert fler mynt på bottnen, de här mynten låg omkring vid fören, säger Johan Rönnby. 

Kista full med pengar

Skeppet sprängdes och sjönk i ett sjöslag 1564 och de upplockade mynten är präglade 1563. Enligt historien ska Bagge, skeppets amiral, ha tagit ombord en kassakista full med pengar för att kunna rekrytera knektar runt om i Europa.

– Det påstås vara 200 000 daler i kistan. Vi sitter och räknar på det och tycker att det låter som en alldeles för stor siffra. I så fall är det 197 000 kvar att hitta. Men jag tror inte att det är så, men det är en bra historia.

Utöver fler silverdaler finns det runt 100 bronskanoner och vardagliga föremål från skeppet som kan vara värdefulla att bevara.  

Skyddas mot skattletare

Arbetet med att kartlägga vraket kommer att pågå i flera år och slutligen kommer det att mynna ut i en dokumentärfilm. Dykarteamet som Johan Rönnby ingår i kommer att lämna fartyget i och med att årets dykningar avslutas på söndag.

Än så länge nöjer man sig med de tre bärgade mynten, men fler saker från fartyget kan bärgas i framtiden. Men fram tills dess får de ligga kvar på botten med skeppsvraket.

Efter att teamet lämnar platsen kommer fartygsvraket att skyddas mot eventuella skattletare. Området är klassat som förbudsområde och det bevakas av kustbevakningen.

– Vraket anses så känsligt med tanke på de ekonomiska värden som finns där i. Klart att det kan finnas en plundringsrisk, men sen är det inte så lätt att hoppa ner på 70 meters djup mitt i havet.