Erkände dråp på Youtube

Uppdaterad 2018-08-23 | Publicerad 2013-10-24

Matthew Cordle, 22: Det finns inget rättvist straff för mig

Matthew Cordle, 22, erkände i ett Youtube-klipp att han kört ihjäl en militärveteran.

Nu har han dömts till 6,5 års fängelse.

– Det finns ingen rättvis dom när det kommer till att ha orsakat förlusten av ett liv, säger han i rätten.

Efter en festkväll i juni tog Matthew Cordle från Powell, Ohio, bilen hem. Rattfyllan slutade med att han kom över i fel fil och frontalkrockade med 61-åriga Vincent Canzani som dog i kraschen.

22-åringen erkände vad han gjort i ett filmklipp han publicerade på Youtube.

”Mitt erkännande”

”Jag heter Matthew Cordle och den 22 juni 2013 kraschade jag med och dödade Vincent Canzani. Den här videon är mitt erkännande” säger han i klippet som visats över 2,3 miljoner gånger.

Filmen avslutar han med att uppmana alla att inte köra berusade.

22-åringen ska i förhör direkt efter olyckan ha uppgett att han inte minns vad som hänt och att han drabbats av minnesförlust på grund av alkoholen, skriver AP.

Matthew Cordle ska ha ha uppmanats av sina advokater att neka och avråtts från att publicera klippet.

Yrkade på maxstraff

Åklagaren yrkade på maxstraffet – 8,5 år i fängelse.

Trots det erkände Cordle även i rätten vad han gjort.

Rätten minskade påföljden med två år eftersom de anser att 22-åringens ånger i videon är genuin. I domslutet står också att ”ett långt straff är inte nödvändigt för att få honom att förstå allvaret i vad han har gjort”. Även hans beslutet att erkänna direkt och försök att hindra andra från att göra samma sak som honom ska ha spelat in i den mildare domen.

”Ingen rättvis dom”

”En rättvis dom är avgörande i ett det här fallet för att sända budskapet till andra förövare och samhället att det är ett exemplariskt sätt att hantera en sådan här fruktansvärd tragedi genom att försöka ta ansvar och försöka åstadkomma något positivt” står det i domslutet enligt AP.

– Oavsett vad mitt straff blir så finns det ingen rättvis dom när det kommer till att ha orsakat förlusten av ett liv, säger Matthew Cordle i rätten enligt nyhetsbyrån.

Följ ämnen i artikeln