Tjeckiskt bolag vill köpa Vattenfalls brunkol

Publicerad 2016-04-08

Tjeckiska företaget EPH är på väg att köpa helstatliga Vattenfalls förlusttyngda brunkolsverksamhet i Tyskland, uppger nyhetsbyrån Reuters.

– Om och när Vattenfall presenterar en affär blir det en fråga för regeringen, där är vi inte nu, säger näringsminister Mikael Damberg (S).

Men V-ledaren Jonas Sjöstedt kräver att regeringen stoppar planerna.

Tjeckiska företaget EPH är på gång att köpa Vattenfalls brunkolsverksamhet i Tyskland. Detta ska vara klart efter att de två andra köparna har dragit sig ur affären, vilket tre källor med insyn har uppgett för nyhetsbyrån Reuters.

”Det här är rykten”

Enligt Reuters ena källa kommer affären att undertecknas nästa vecka. Två av de andra källorna uppger att Vattenfalls styrelse kommer att ge ett slutgiltigt klartecken om tio dagar.

De tidigare intressenterna Czech Coal och Macquarie ska ha dragit sig ur budgivningen. Det är känt sedan tidigare att EPH intresserat sig för brunkolen.

Men Vattenfall själva vill inte kommentera uppgifterna.

– Vi lämnar inga kommentarer till pågående affärer. Det här är rykten och de kommenterar vi inte, säger Lars-Åke Linander vid Vattenfalls pressavdelning, till TT.

När Vattenfall hittat en köpare är det upp till ägaren, den svenska regeringen, att avgöra om en affär kan genomföras eller inte. Enligt vad Aftonbladet erfar har dock ingen sådan begäran från Vattenfall lämnats till regeringskansliet ännu.

Regeringen följer processen

Näringsminister Mikael Damberg är ansvarig för statliga bolag i regeringen.

– Vi som ägare kommer inte uttala oss om Vattenfalls pågående process, vår uppfattning är att vi kan ta ställning först om och när en transaktion presenteras för oss, och det har den inte gjort. Innan dess är det ingenting att kommentera, säger han.

Har ni fått någon förhandsinformation om att det är på gång?

– Den 22 september 2015 annonserade Vattenfall att de aktuella tillgångarna var ute till försäljning. Det är en öppen information för alla. Jag håller mig naturligtvis noga informerad i processen, men jag är noga med rollfördelningen. Det är först om och när Vattenfall presenterar en affär som frågan blir en fråga för regeringen och där är vi inte nu.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt är mycket kritisk till försäljningsplanerna.

– Regeringen måste stoppa affären. Om det här stämmer är det det viktigaste klimatbeslutet för Sverige i modern tid. Det handlar om enorma mängder utsläpp. Så sent som i går sa regeringen ja till Parisavtalet om klimatet, då kan man inte gå vidare med försäljning av Vattenfalls kolgruvor dagen efter. Det överskuggar allt annat, säger han.

Till salu sedan september

Tidigare har Greenpeace anmält sitt intresse för att köpa brunkolsverksamheten. Syftet var att avveckla den miljöskadliga kolkraften.

– Vi vill se till att det tyska brunkolet stannar i marken, sa Annika Jacobson, chef för svenska Greenpeace, till Aftonbladet då.

Det var i september som Vattenfall meddelade att den kritiserade verksamheten var till salu.

Följ ämnen i artikeln