Stoppades i tullen – med 49 fåglar i skokartonger

Uppdaterad 2016-09-28 | Publicerad 2016-09-27

Fåglar.

Något rörde sig och pep i de skokartonger med lufthål som mannen hade med sig hem från resan.

Under söndagen stoppas en resenär i tullen på Landvetters flygplats i Göteborg – med vad som visade sig vara totalt 49 fåglar.

Mannen, som bor i Göteborg, var enligt Göteborgs-Posten på väg hem från Irak när han plockades in för kontroll av tulltjänstemännen på Landvetter.

Det var troligtvis en helt vanlig rutinkontroll. Men fyndet som tulltjänstemännen gjorde var något utöver det vanliga.

Trodde det var 9 – hittade 49

Något rörde sig och pep i de skokartonger med lufthål som mannen hade med sig.

Efter att Jordbruksverket, som ansvarar för införsel av djur i landet, kontaktats skrevs en incidentrapport där det står att nio fåglar som det inte fanns tillstånd för att införa påträffats i en resenärs resväska, skriver GP. Senare ska det enligt samma rapport ha framkommit att det ”visade sig att det var totalt 49 stycken fåglar”.

För att ta med sig fåglar in i Sverige från länder utanför EU krävs att man söker införseltillstånd, senast 30 dagar i förväg. Bland annat måste det ha utfärdats ett giltigt hälsointyg.

Då tillståndet saknades avlivades fåglarna på flygplatsen av jourhavande veterinär, som tvingades ta med sig samtliga 49 därifrån i två plastpåsar.

”Vanligast är ju hundar och katter”

Ivan Arcabic, förundersökningsledare på tullkriminalen i Göteborg, säger till GP att det inte är så vanligt att resenärer tar med sig djur utan tillstånd.

– Vanligast är ju hundar och katter. Men vi har haft allt från ormar till varaner och krokodiler. Men naturligtvis inte fullvuxna krokodiler, säger Ivan Arcabic till tidningen.

Mannen som nu misstänkts för brott nekar till anklagelserna och säger att han inte kände till regelverket. Fåglarna kommer att artbestämmas för att avgöra om det kan ha rört sig om utrotningshotade arter.

Följ ämnen i artikeln