Efter Aftonbladets granskning: Nu skärper Kommunal alkoholpolicyn

Publicerad 2016-02-22

Kommunal skärper nu sin alkoholpolicy.

Efter Aftonbladets granskning är den nya huvudregeln att inte bjuda på alkohol överhuvudtaget.

– Vi har sett att det finns i dag alkoholproblem hos oss, som på många andra arbetsplatser, säger Olle Ingemarsson, HR-chef på Kommunals förbundskontor, till Kommunalarbetaren.

Aftonbladets granskning av fackförbundet Kommunal visade bland annat hur topparna i förbundet hade spritfester för hundratusentals kronor, åkte på lyxresor och fick paradvåningar mitt i Stockholm.

Granskningen ledde bland annat till att kassören Anders Bergströms avgång och att ordförande Annelie Nordström avgår vid nästa kongress i maj.

I dag meddelar fackförbundet också att granskningen också lett till att Kommunal nu skärper sin alkoholpolicy.

Ny grundregel

Den nya grundregeln är att det inte ska bjudas på alkohol alls, skriver Kommunalarbetaren.

Reglerna omfattar alla företrädare för Kommunal. I den nya policyn uppges det finnas möjlighet för avsteg från nolltoleransen för bjudalkohol. Då kan det vara möjligt att bjuda på två glas vin eller öl – men ingen starksprit överhuvudtaget.

– Vår nya policy är en skärpning där grundregeln är att Kommunal inte bjuder på alkohol. Innan fanns en möjlighet att bjuda på alkohol under måttliga former. Den policy vi hade innan var inte jätteslapp utan det fanns ett regelverk även före granskningen. Sedan antydde granskningen att delar av den inte har följts och det är en annan sak, säger Olle Ingemarsson, HR-chef på Kommunals förbundskontor, till Kommunalarbetaren.

”Jobba förebyggande”

Han säger att granskningen påskyndat det arbete för att skapa en sund alkoholkultur.

– Vi har sett att det finns i dag alkoholproblem hos oss, som på många andra arbetsplatser, och att det därför fanns anledning att jobba förebyggande. Sedan har granskningen skyndat på processen, säger han till förbundets tidning.

Han får också frågan om det kommer att bjudas på alkohol på framtida julbord:

– Det är en fråga för framtida förbundsledning att fatta beslut om. Men börjar det bli för många avsteg så har vi inte längre någon grundregel, säger Olle Ingemarsson.