Clinton måste ta till det hon avskyr mest

Uppdaterad 2016-07-29 | Publicerad 2016-07-28

Philadelphia, Pennsylvania. I natt måste Hillary Clinton hålla sitt hittills bästa tal.

Hon måste övertyga.

Och hon måste göra det på det sätt hon avskyr mest: med slagkraftiga slogans.

Det handlar inte om att Hillary Clinton är oerfaren eller dålig på att hålla tal.

Tvärtom.

Demokraternas presidentkandidat har ett helt politiskt liv i ryggsäcken: Utrikesminister, första dam, senator, titlarna är många.

President Barack Obama kallade henne i går mer kvalificerad för jobbet än både honom själv och hennes make, förre presidenten Bill Clinton.

Men hon är inte känd för sina slagord.

Hon är inte känd för tal som ger rysningar och stannar kvar i minnet. Hennes tal är inga "klickisar" på Youtube.

Hon har inget "Yes we can" eller "Change we can believe in", som Barack Obama fortfarande får vilda jubel för.

Det är ett känt faktum att Hillary Clinton är den sortens politiker som hellre bockar av listor än ägnar sig åt slagord.

"Om du ser något, säg något", lyder en säkerhetsslogan i USA. Clintons kampanj brukar skämta om att presidentkandidaten skulle ha ändrat det till "om du ser något, larma lämplig myndighet" om hon bara kunde, skriver Politico.

– Hon hade flera viktiga budskap under hösten, men kunde inte lägga fram argument kring varför hon ställde upp till val, och varför hon var rätt kandidat för jobbet i stället för senator Sanders, säger en källa till tidningen.

Inte ens slagordet "I'm with her", alltså "Jag är med henne", kommer ursprungligen från kampanjen, visar det sig. Hashtagen startade på Twitter och visade sig framgångsrik.

Förutom sina många talskrivare och rådgivare får Hillary Clinton också råd av maken Bill Clinton, som egentligen skriver sina tal på ett helt annat vis.

Han skriver först en stomme själv, visar upp talet för några få, tar emot synpunkter och är sedan oftast nöjd. Väl vid podiet lämnar han gärna manuset och berättar vad helst han har på hjärtat.

Att tala om säkerhet, landets ekonomi, jobbskapande politik och framtiden för världens främsta stormakt har hon inga problem med.

Men att bryta sig igenom bruset, leverera ett meddelande som lockar även progressiva Sandersanhängare och samtidigt nå ut som presidentkandidaten som står vid människors sida efter en terrorattack - det blir den stora utmaningen för Hillary Clinton i natt.