Delfiner kan prata med varandra – som människor

Publicerad 2016-09-12

Att delfiner är smarta djur är ett välkänt faktum.

Men nu visar en ny studie att deras tal är mycket mer utvecklat än man tidigare trott.

– I grund och botten motsvarar det en konversation mellan två människor, säger forskaren.

Det har länge varit allmänt känt att delfiner har en hög intelligensnivå och kan kommunicera inom sina flockar med hjälp av olika klick- och visselljud. Men nu visar ny forskning från Karadag Nature Reserve på Krimhalvön att de även pratar med varandra, delfin till delfin.

”I grund och botten motsvarar detta en konversation mellan två människor” , skriver Vjatjeslav Rjabov, en av forskarna bakom studien.

Pratar med ord...

Han förklarar att varje ljud en delfin skapar är olikt andra när det kommer till längd och frekvens. På det sättet kan man utgå ifrån att delfiner faktiskt skapar språkljud, inte olika orden vi människor använder när vi talar.

”Tyvärr ligger delfinernas språk bortom vad som är hörbart för det mänskliga örat och därför har vi inte heller tillgång till det” skriver Vjatjeslav.

...och är artiga

I studien kunde man även se att delfinerna lät varandra tala till punkt, utan att avbryta, innan den andra började "tala". Det stärker ytterligare tesen att de lyssnar på varandra innan de kommunicerar.

”De här språkliga företeelserna innehåller alla de funktioner som även förekommer i mänskligt tal. Det pekar på en hög intelligensnivå och medvetenhet och delfinernas språk kan därmed även räknas som ett högutvecklat talspråk”.

Vjatjeslav menar att resultaten borde ge ytterligare incitament att utveckla kommunikationen människor och delfiner emellan.

Följ ämnen i artikeln