Ny studie: Skadligt att byta lösenord för ofta

Publicerad 2016-09-01

Byter du lösenord på datorn ofta?

Då är risken att du blir hackad större, skriver SVT Nyheter.

På många arbetsplatser är det policy på att medarbetarna ska byta sina datorlösenord ofta, som en säkerhetsåtgärd. Men nu visar en ny rapport från Internetstiftelsen i Sverige, IIS, att det både är onödigt och kanske till och med skadligt.

– Om du tvingar en användare att byta lösenord regelbundet så tvingas de ju att göra det för enkelt för sig själva. Då väljer man sådant som ligger nära till hands för dem att komma ihåg, som är för kort, som ligger nära det man haft tidigare och kanske man går så långt att man väljer att använda samma på flera ställen, säger Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef för ISS och författare till rapporten, till SVT.

Välj ett unikt – och långt lösenord

Enligt en enkätundersökningen ur rapporten svarar 25 procent att det händer att de säger sitt lösenord till sin partner. Och det händer ganska ofta att personer använder sina ex-partners lösenord för att hämnas.

Så en bra regel är att aldrig berätta ditt lösenord för någon.

En annan att välja en längre fras istället för ett ord – detta då lösenord kortare än åtta tecken ökar risken att det knäcks.

– Se till att det är ett unikt lösenord för varje tjänst. Se till att du har ett långt lösenord för varje tjänst. Och om du har ett unikt och långt lösenord för varje tjänst, håll hårt i det och byt inte om du inte måste.