Förslagen som visar att Merkel är rädd att förlora makten

Angela Merkel.

"Farliga" utlänningar ska kunna tas i förvar och deporteras. De som strider för extremistgrupper ska gå miste om sitt tyska medborgarskap. Ökad avlyssning och övervakning.

Några av de förslag som Tysklands regering vill förverkliga.

Angela Merkel är uppenbarligen väldigt orolig för att förlora makten efter nästa års val.

Angela Merkels popularitet är efter en våg att terrordåd i Tyskland den senaste månaden och en generös flyktingpolitik nere på för henne rekordlåga nivåer. Bara 47 procent av väljarna tycker att hon gör ett bra jobb. Ett tapp med hela 12 procent jämfört med månaden innan.

Sett över en längre tid har Merkelt tappat ännu mer i stöd. För bara drygt ett år sedan var hennes popularitetssiffror över 70 procent.

Även stödet för den så kallade stora koalition som styr Tyskland, Merkels kristdemokrater ihop med socialdemokraterna, har tappat stort jämfört med valresultatet 2013. Nu har de nere i 50 procent, en minskning med 17 procent.

Ett av Merkels problem är hon är utsatt för konstant krypskytte från sitt systerpartiet CSU och dess ledare Horst Seehofer i Bayern vars popularitet istället stiger.

Yx-attack

Samtidigt har det högerpopulistiska missnöjespartiet Afd, Alternativ för Tyskland, stadigt klättrat uppåt i opinionsmätningarna. I förra valet 2013 fick de inte ens ihop de fem procent som krävs för att passera spärren till det tyska parlamentet, Förbundsdagen.

Tre delstatsval under våren nådde de stora framgångar. Om det vore val i dag skulle partiet få 15 procent. Afd:s stora valfråga är flyktingpolitiken där man har ungefär samma inställning som Sverigedemokraterna.

I slutet av juli drabbades Tyskland av flera terrordåd som utfördes av asylsökande i Islamiska statens namn. Ett 17-årigt ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan attackerade passagerare med yxa på ett tåg nära Würtzburg. En 27-årig man sprängde sig själv i luften utanför en musikfestival i Ansbach. Dessutom sköt en 21-årig syrisk flykting ihjäl en kvinna i Reutlingen.

Ingen kontroll

Sammankopplingen av flyktingar och terrorism har gjort Merkel ännu mer sårbar för kritik för hennes generösa flyktingpolitik. Den senaste tidens våldshändelser uppfattas som att den tyska staten inte har kontroll över läget.

För att motverka detta la Merkels inrikesminister Thomas de Maizière i dag fram en rad tuffa och delvis mycket kontroversiella åtgärder.

Utländska medborgare som "sätter den allmänna säkerheten i fara" ska kunnas sättas i häkte och snabbt utvisas. Flyktingar som har begått brott ska utvisas betydligt snabbare. De som strider för exempelvis IS ska kunna fråntas sitt tyska medborgarskap.

Polisen ska lägga mer resurser på att övervaka internet och sociala medier, särskilt det "djupa nätet". Kameraövervakningen på offentliga platser ska utökas. Antalet poliser växer kraftigt.

Däremot la inrikesministern inte som förväntat fram något förslag om burkaförbud ("grundlagsmässigt för besvärligt") eller föreslog några inskränkningar i den i Tyskland heliga läkarsekretessen.

Pendeln svänger

Ändå är det inte säkert att han får igenom sina förslag. Merkel har både sin socialdemokratiska koalitionspartner och författningsdomstolen att ta hänsyn till. Men att åtgärderna nu kommer upp på bordet visar hur långt pendeln svängt.

Visserligen har 62-åriga Angela Merkel ännu inte avslöjat ifall hon ställer upp för en fjärde period som förbundskansler men åtgärderna är ett väldigt tydligt försök att vinna tillbaka det politiska initiativet och förtroendet hos väljarna och samtidigt försöka stoppa flykten till bland annat Afd.

Merkel är normalt en mycket försiktig ledare som håller demokratiska rättsprinciper högt. Nu går hon under väljarnas tryck med på att tumma på en del av dem. På samma sätt som många ledare i Europa tidigare gjort.

Frågan om säkerhet och flyktingar kommer garanterat att dominera den kommande valrörelsen.