Polischef delade ut beslagtagen öl till anställda

Uppdaterad 2013-02-15 | Publicerad 2013-02-13

”Det rörde sig om en ganska omfattande kvantitet starköl, uppemot 40 burkar och flaskor, och personalen har reagerat starkt på att chefen själv bröt mot regler som annars är väldigt tydliga”, säger en källa till Aftonbladet. OBS: Arkivbild.

Ungdomarnas beslagtagna starköl skulle förverkas.

I stället uppges polischefen ha delat ut den i polisstationens omklädningsrum.

– Vi har fått in en anmälan om tjänstefel, säger chefsåklagare Mats Eriksson vid riksenheten för polismål.

En polispatrull i norra Kalmar län beslagtog under hösten en stor mängd starköl från ett gäng ungdomar.

Enligt regelverket ska beslaget därefter förverkas. Men en chef inom polismyndigheten uppges i stället ha tagit hand om ölen själv och ställt den i ett kylskåp intill herrarnas omklädningsrum och uppmuntrat personalen att ta för sig.

Allvarligt fel

– Det rörde sig om en ganska omfattande kvantitet starköl, uppemot 40 burkar och flaskor, och personalen har reagerat starkt på att chefen själv bröt mot regler som annars är väldigt tydliga. Det är ett allvarligt fel som har begåtts här, säger en källa.

Polischefen är nu anmäld för tjänstefel till Riksenheten för polismål där ärendet nyligen tilldelats chefsåklagare Mats Eriksson.

– Jag har tagit emot anmälan och kommer nu att titta igenom och bedöma om det ska inledas en förundersökning. Men så lär det ju bli, det handlar ju om ett så pass konkret påstående som måste utredas, säger han.

Svarar undvikande

Enligt källor inom myndigheten finns även bevis i form av bilder på beslaget i omklädningsrummet. Men när polischefens konfronterades av personalen var svaren undvikande.

– Det här har varit uppe på flera arbetsplatsmöten. Chefen säger sig inte vilja fördjupa sig i kritiken. Men många anser att personen begått ett allvarligt tjänstefel, framför allt i sin roll som chef, säger källan.

"Kan inte kommentera"

Den utpekade polischefen säger till Aftonbladet att anklagelserna inte har någon grund.

– De stämmer inte, och jag visste inte ens om att det fanns en anmälan mot mig förrän du sa det nu.

Men känner du igen anklagelserna?

– Det kan jag inte kommentera.