Här grips Mårten Tammiharju, 35, efter polisjakten

Publicerad 2013-01-11

Fucked for life-medlemmen har varit med vid skottlossning mot poliser tidigare

Här grips Mårten Tammiharju, 35, efter den våldsamma polisjakten.

Fucked for life-medlemmen är en av Sveriges mest fruktade rånare.

Och har varit med vid skottlossning mot poliser tidigare.

Medlemmarna i Fucked for life, FFL, har gäckat polisen i över tio år.

Det kriminella nätverket har framför allt gjort sig kända för våldsamma värdetransportrån, men på senare tid också för snabba ”smash and grab”-kupper mot ett stort antal butiker och lagerlokaler runt om i Sverige.

Inte första gången

Aftonbladet har tidigare berättat om polisens senaste satsning för att krossa nätverket, som hittills lett till att ett tiotal medlemmar kunnat dömas för brott.

Och enligt poliskällor var det FFL som låg bakom även gårdagens tillslag.

En av de gripna misstänkta för rånet mot Handelsbanken i Näsby Park i Täby, Mårten Tammiharju, 35, beskrivs som en av Sveriges mest ökända rånare och en av ursprungsmedlemmarna i FFL. Han har tidigare dömts för bland annat häleri, försök till mord och grovt vapenbrott. Hösten 2008 dömdes han för förberedelse till grovt rån.

Gårdagens skott mot polismännen i Täby var inte heller de första han varit med om. Efter ett inbrott våren 2002 kom han över smycken värda 250 000 kronor. Men när stöldgodset skulle säljas vidare till en man i Västerås fattade polis­en misstankar och följde efter Tammiharju och hans kumpaner. Under biljakten avlossade kumpanerna tolv skott mot polisbilen.

Fortfarande prövotid

Mårten Tammiharju dömdes då till sex års fängelse för mordförsök och placerades på Kumlaanstaltens nya högsäkerhetsavdelning.

Tammiharju blev riksbekant i samband med en uppmärksammad rymning från Norrtäljeanstalten 2004.

Han släpptes nyligen efter att ha avtjänat ett fängelsestraff.

FFL bildades 1999 i Botkyrka.

– Jag skulle beskriva dem som ett nätverk av grovt kriminella som hittat ett koncept som de tycker fungerar. De är inte att betrakta som ett gäng i den bemärkelsen att de har klubblokal och kläder som symboliserar tillhörighet. Det är pengar och jakten på pengar som driver dem, sa Ronny Paulsson, gruppchef på sektionen mot gängkriminalitet inom Stockholmspolisen, nyligen till Aftonbladet.

Även den 24-årige misstänkte rånaren som greps i går är dömd vid flera tillfäll­en tidigare. 2010 fick han tre års fängelse för rån och hans prövotid pågår fortfarande.

Men så sent som i december friades mannen i Uddevalla tingsrätt för en ”smash and grab” mot ett apotek tillsammans med en annan FFL-medlem.

Interaktiv karta -
hitta.se