– Bolagen delar hemliga register

Uppdaterad 2019-06-25 | Publicerad 2013-01-19

Aftonbladets källor: Specialutredarna samarbetar för att ’sätta dit fuskarna’

Folksam samlar in känsliga uppgifter om sina kunder i ett hemligt spaningsregister.

Men informationen stannar inte där, uppger källor för Aftonbladet.

– Specialutredarna i de olika bolagen har god kontakt med varandra och utbyter allt från personnummer till kompletta utredningar med känsliga uppgifter med varandra, säger en källa på If.

Aftonbladet har i en rad artiklar avslöjat verksamheten bakom Folksams hemliga spaningsregister. Där samlar bolaget känsliga personuppgifter om sina kunder, som sexualitet, sjukdomar och socioekonomisk status.

Ett system som nu ska granskas av Datainspektionen.

Lockas med höga löner

Folksams utredningsenhet består enligt Aftonbladets källor till upp emot 80 procent av före detta poliser som lockas till bolaget med höga löner. Där utnyttjar de sedan sina kontakter för att få fram sekretessbelagda uppgifter om bolagets kunder.

Genom det samägda bolaget Larmtjänst samarbetar försäkringsbranschen öppet med myndigheter för att uppdaga bedrägerier.

Men Aftonbladet kan i dag avslöja att Folksams utredare också samarbetar med de andra stora försäkringsbolagen If, Trygg Hansa och Länsförsäkringar.

”Känner varandra”

Ett stort antal anställda och före detta anställda i de tre bolagen vittnar om ett omfattande, men mörkat, utbyte av information.

– Specialutredarna i de olika bolagen har god kontakt med varandra och utbyter allt från personnummer till kompletta utredningar med varandra. Allt detta är givetvis inget som skyltas med men lojaliteten med branschen kan i bland vara större än den med det egna bolaget och drivkraften är att ”sätta dit en fuskare”, säger Anders som jobbar på If.

Flera av hans kollegor uppger också för Aftonbladet att Folksams hemliga register inte är unikt.

– Situationen är i princip identisk på If. Känsliga uppgifter som inte ska sparas, sparas ändå – och delas även med andra bolag utan prövning eller kundens vetskap. De före detta poliserna har också goda kontakter in i Polismyndigheten och har inga problem att få ut sekretessbelagda uppgifter som sedan kan spridas, säger utredaren Stefan som arbetar i Mellansverige.

En utredare som arbetat på Trygg Hansa berättar att de före detta poliserna även träffas rent fysiskt och utbyter information om personer och misstänkta bedrägerier.

– Det här är en liten klick människor som ofta känner varandra sedan tidigare, säger han.

Enligt Johan Eriksson, pressansvarig på Trygg Hansa, sker informationsutbyten bara i fall då det är absolut nödvändigt, exempelvis en misstänkt arrangerad bilolycka med två inblandade bolag.

Vill inte kommentera

Caroline Uliana, pressansvarig på If:

– Visst kan utredare prata med varandra, men absolut inte om känsliga personuppgifter. I övrigt kan jag inte kommentera uppgifterna.

Andreas Jerat, presschef på Folksam:

– Vi uttalar oss inte i frågor som rör andra bolag utan hänvisar till Larmtjänst.

Men det här gäller uppgifter utöver det som innefatt­as i Larmtjänst.

– Vi hänvisar till Larmtjänst i alla fall.

Aftonbladet har sökt pressavdelningen på Länsförsäkringar.

Följ ämnen i artikeln