Veckans bilder: Vinterbad, lärarprotester och lavinkaos

Av: Mattias Kling

Publicerad:

Den förflutna veckan har, som så många andra, bjudit på såväl glädje som djupaste sorg.

Där det händer har världens fotografer varit på plats för att skildra dramatiken, såväl i det lilla som i det stora.

Här är några av deras bästa bilder från veckan som har gått.

Foto: THANASSIS STAVRAKIS/AP

LÅT STÅ! Upprörda känslor utspelar sig utanför regeringsbyggnaden i den grekiska huvudstaden Aten, när runt 1 500 personer i fredags protesterade mot regeringens planer för skolan. För även om 15 000 nya lärare ska rekryteras de närmaste tre åren är det grekiska lärarfacket missnöjt med exakt hur denna process ska gå till.

Foto: ARON LAVINSKY/AP

ÅTERFUNNEN – EFTER TRE MÅNADER I mitten av oktober försvann 13-åriga Jayme Closs efter att hennes föräldrar James Closs, 56, och Denise Closs, 46, hittades mördade i sin bostad i Barron i norra Wisconsin. I tre månader var flickan borta – innan hon dök upp i onsdags, utmärglad och smutsig, bara en timme från föräldrahemmet. En släkting till Jayme berättar för nyhetsbyrån AP att Jayme ska ha hållits fånge av ”en kille i skogen” men lyckats fly i samband med att hon påträffades. På bilden ovan syns Chris Fitzgerald, sheriff i Barron County, vid en presskonferens i fredags i samband med att en man gripits misstänkt för kidnappningen.

Foto: STR/AFP

KALLT ELLER INGET Här gör frusna sig inte besvär. På bilden ovan tar en vinterbadare en särdeles frostnupen tur i en isvak i en sjö utanför Shenyang i Liaoningprovinsen i Kina.

Foto: BAZ RATNER/REUTERS

FLAGGAR FÖR PROTEST En anhängare till oppositionskandidaten Martin Fayulu väntar på att denne ska göra ett framträdande i samband med att han lämnat in formell protest mot resultatet hos författningsdomstolen i Kongo-Kinshasa med krav på omräkning av rösterna i veckans val. Trots att oppositionsledaren Félix Tshisekedi utropats till segrare i presidentvalet behåller den styrande koalitionen sin majoritet i parlamentet – och nu misstänker flera bedömare en uppgörelse mellan Tshisekedi och president Joseph Kabila.

Foto: MICHAEL PROBST/AP

GNÄGG AV! Måhända är det redan vårkänslor i luften. Något extra var det i alla fall som fick ett par spralliga islandshästar att springa runt och ha det i hästväg härligt i tyska Wehrheim utanför Frankfurt i Tyskland. Manken till mys ser det i alla fall ut att ha.

Foto: CARL LABROSSE/AFP

SOM EN KRIGSZON En gasläcka tros ligga bakom den explosion som krävde tre liv i Paris i går morse. Olyckan ägde rum i ett bageri vid Rue de Trévise i den franska huvudstadens nionde arrondissement. På bilder från platsen syns hur hela byggnadens bottenvåning är urblåst och hur bråte och skadade fordon ligger utspridda på gatan utanför efter smällen.

Två brandmän och ytterligare två personer omkom och närmare 50 människor skadades i explosionen.

Foto: LOTTE FERNVALL/AFTONBLADET

C DÄR, DET LÖSER SIG NOG TILL SLUT I fredags kom beskedet många har väntat på – efter fyra månaders förhandlingar kom Sverige närmare att få en regering efter att Annie Lööf och hennes Centerpartiet förhandlat till sig en rad reformer och därmed kan stödja en S-MP-regering. Men denna mittenöverenskommelse över blockgränserna öppnar dock upp för nya problem för Stefan Löfven. När detta skrivs är det fortfarande oklart hur Vänsterpartiet ställer sig till de, för partiet kontroversiella, punkter som är är själva förutsättningen för samarbetet mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet. Kort sagt, ännu en spännande vecka väntar i den inhemska rikspolitiken.

Foto: JOHN LOCHER/AP

INGET STÄLLE FÖR (P)ANKA Mike Tan väntar på sin tur att bli fotograferad i Nikons bås på den stora CES-mässan i Las Vegas. Den stora konsumenttekniksammankomsten hålls varje år i januari och samlar innovationer och prylar från mer än 4 500 företag från hela världen. I år ligger fokus bland annat på robotar, röststyrning och smarta hem-lösningar – samtidigt som hälsotrenden fortfarande är stark.

Foto: DAVID GOLDMAN/AP

STÄNGT TAGET ÖDE Nedstängningen av delar av USA:s statsapparat har nu pågått i mer än tre veckor och är därmed den längsta i USA:s historia. 800 000 anställda står utan lön som en följd av dödläget mellan president Donald Trump och Demokraterna. Konflikten handlar om den mur som Trump vill bygga vid USA:s gräns mot Mexiko, skriver TT. Bilden är ovan är tagen på myndigheten ATF, som hanterar brott som involverar vapen och sprängmedel, övnings- och forskningscenter i Huntsville, Alabama. Runt 70 federala myndigheter finns i området och mer än hälften av dess ekonomi är beroende på pengar från Washington.

Foto: GIAN EHRENZELLER/AP

LITE IS TILL DRINKEN? En lavin orsakade stor för­ödelse i torsdags när den träffade ett hotell på semesterorten Santis-Schwaegalp i schweiziska alperna. Den 300 meter breda lavinen träffade Santis hotell och dess restaurang fylldes med tonvis tung snö rapporterar Sky News. Bilden ovan, som är tagen inifrån hotellet, visar hur snön kraschat in i restaurangen och sedan begravt mer än 25 fordon, inklusive en buss på en parkering.

Publicerad: