Kommunen skrotade bärplockares bil

Publicerad 2011-08-09

Kommunen körde Lenas bil till skroten av misstag.

Blåbärsplockningen slutade inte riktigt som det var tänkt för Lena och hennes väninna.

När bärkorgarna var fyllda och de skulle köra hem från skogen var plötsligt bilen borta.

Den nyservade volvon hade av misstag körts iväg mot skroten.

– Det var en fin bil, 98-års modell med sprillans nya sommardäck och utbytt avgassystem, säger Lena som nu är strandsatt på landet utanför Ludvika.

Den märkliga händelsen inträffade i torsdags. Lena och hennes väninna hade parkerat sin bil i närheten av ett blåbärsställe vid Mor Annas äng utanför Ludvika.

Tog v40 istället för 440

Samtidigt hade kommunen beordrat ut en kranbil till samma plats. Föraren skulle hämta en övergiven mörkblå Volvo 440, men tog av misstag Lenas v40. Föraren körde in kranen genom rutorna och lyfte upp bilen på släpet. Nu står Lenas bil sönderdemolerad på en bilverkstad i Ludvika.

– Jag tänkte först att den rullat iväg eller att den blivit stulen. Vi letade men kunde inte hitta den. När vi gick ner mot sjön såg vi den andra blåa bilen, som bara var skrot, säger Lena.

Var fly förbannad

Polisen och kommunen kopplades in i det mystiska bilförsvinnandet. När det stod klart vad som inträffat fick Lena kontakt med föraren av kranbilen. Eftersom bilen var kvar på hans gård åkte hon och väninnan hem till honom på fredagen för att beskåda den minst sagt demolerade bilen.

– Vi åkte ut och pratade med åkarkillen, han var helt förtvivlad. På vägen dit var jag fly förbannad men när jag väl var där kände jag att det hela var ju ett misstag, han hade hört fel och det kan hända vem som helst.

En pinsam historia

Polisen har meddelat att ärendet inte längre är en sak för polisen utan att det får redas ut av parternas respektive försäkringsbolag. Kommunen tycker det är en pinsam historia men förklarar det hela med att det stod två liknande bilar i närheten av varandra. Det blev helt enkelt ett missförstånd.

– Det är naturligtvis förargligt och beklagligt när något sådant sker. Huvudsaken är att den som har drabbats av skadan inte går lottlös, nu är det en fråga för försäkringsbolagen, säger Anders Axelsson, gatuchef på Ludvika kommun.

Lena står nu utan bil men sätter sitt hopp till en hyrbil från försäkringsbolaget.

– Jag bor en bit utanför Ludvika och nu börjar det krypa i fingrarna, jag kan inte ta mig någonstans utan bil. Jag har i alla fall ringt och avbokat min besiktningstid, säger Lena.