Snuskriget

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-02-20

Hägglund vill släppa prillan lös i EU – får en portion grov kritik

har sitt pris  Göran Hägglund har skrivit till EU och vill släppa snuset fritt även utanför Sverige. Något som inte Socialstyrelsen gillar. ”Snus medför risker, det är inga vitaminer direkt”, säger Socialstyrelsens generaldirektör Lars Erik Holm.

Göran Hägglund vill att prillan ska släppas lös i EU.

Men hans argument faller inte snusförnuftiga Socialstyrelsen på läppen.

– Det är inga vitaminer direkt, säger generaldirektören Lars Erik Holm till SvD.

Göran Hägglund.

Nästa år gör EU om sitt så kallade tobaksdirektiv. Därför har socialminister Göran Hägglund (KD) skrivit ett brev till unionen – och han har en baktanke:

Att snuset släpps fritt även utanför Sveriges gränser.

Tandlöst arbete

”Det finns inte några argument för att motivera något förbud. Snus är betydligt mindre skadligt än cigaretter”, skriver ministern i brevet som Svenska Dagbladet tagit del av.

Hägglund argumenterar för att snusförbudet bryter mot den fria marknaden. Samtidigt har regeringens kampanj sitt pris – den får Socialstyrelsen och Folkhälsoinstitutet att verka tandlösa i deras arbete på hemmaplan.

– Vi har som expertmyndighet rekommenderat att tobak över huvudtaget inte ska användas och redovisat de negativa hälsoeffekterna. Det gäller även snus, säger Sarah Wamala, generaldirektör för Folkhälsoinstitutet i Stockholm.

”Inga vitaminer”

Argumentet att snus är mindre farligt än cigaretter får en grov portion kritik av Socialstyrelsen.

– Snus löser inte rökningsproblemen och det kan aldrig vara rätt att öka användningen av snus. Snus medför risker. Det är inga vitaminer direkt, säger generaldirektören Lars Erik Holm.

Revideringen av EU:s tobaksdirektiv beräknas vara klar i början av år 2012.