Dramatisk islossning i Arktis

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-03

En av Kanadas fem kvarvarande glaciärisar i Arktis, stor som Manhattan, har brutits loss helt från Ellesmereön, rapporterar kanadensiska forskare. För en månad sedan släppte ett hälften så stort isstycke i samma område.

Havsisen i Arktis har krympt osedvanligt kraftigt i år och sommaristäcket är det näst minsta sedan satellitmätningarna inleddes för 30 år sedan. Risken är stor att bottenrekordet från i fjol kommer att slås i år.

Orsaken är den globala uppvärmningen, som slår allra hårdast mot polartrakterna. Det har också lett till att islossningen från shelfisarna i Arktis, glaciärisar som går ut i havet, varit exceptionellt stor i år.

En fjärdedel är borta

215 kvadratkilometer av Kanadas shelfisar har brutits loss i sommar och glidit ner i Arktiska havet. Det är 23 procent av den totala ytan, rapporterar polarforskare vid Trentuniversitetet i Ontario.

– De mycket omfattande iskalvningarna understryker hur snabbt förhållandena nu förändras i Arktis. De är oåterkalleliga under dagens klimatförhållanden, säger Derek Mueller, expert på arktiska isar vid Trentuniversitetet.

De betyder enligt Mueller att de miljö- och klimatbetingelser som hållit dessa glaciärisar i balans under tusentals år inte längre finns. En gång täckte glaciärisarna vid Ellesmereön en yta på 10 000 kvadratkilometer. Nu återstår mindre än en tiondel av istäcket.

Unika ekosystem

Shelfisarna har byggts upp av den tjockaste och äldsta isen i Arktis och islossningen den här säsongen är dramatisk.

– Unika ekosystem som är beroende av shelfisarna står nu vid randen av utrotning, säger Warwick Vincent, chef för Lavaluniversitetets centrum för polarstudier.

Samma oroande utveckling är nu på väg på Grönland, rapporterar amerikanska forskare i tidskriften Nature Geoscience. De kan inte utesluta att det grönländska istäcket kommer att smälta undan i betydligt snabbare takt än hittills.

Om all Grönlandsis smälte och rann ut i havet skulle havsytan höjas med sju meter och svämma över de flesta av världens kustområden.

TT

ANNONS

Följ ämnen i artikeln