Trafiklandstingsrådet: ”Ger ministern 24 timmar att reda ut”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) är ”heligt förbannad” över pendeltågskaoset i Stockholm under tisdagen.

Det är ett kvitto på att Citybanan havererat, menar han.

– Nu ger jag ansvarig minister 24 timmar att reda ut vad som skett, få Citybanan att fungera och presentera en långsiktig åtgärdsplan för att den ska bli det man lovat pendlarna, säger Tamsons till Aftonbladet.

1 av 3 | Foto: MALIN HOELSTAD / SVD / TT 
Trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M).

Pendeltågstrafiken i Stockholm drabbades under tisdagen av ett omfattande problem. Enligt Trafikverket beror det på signalfel, andra uppgifter gör gällande att det handlar om att skyddsportarna i tunnelsystemet inte fungerar som de ska.

I regionen pendlar cirka 300.000 människor varje dag, de är nu hänvisade till de gamla spåren i och med att stationerna Stockholm City och Odenplan har stängts av. Förseningar är att vänta både för pendeltåg och för en del fjärrtåg.

Trafikverket har ingen prognos för när problemet kommer vara löst och bekräftar inte heller att det har att göra med skyddsportar i tunnelsystemet.

– Det är ingenting som jag kan bekräfta. Det vi kan bekräfta är att det är problem med signaltekniskt fel, säger Ulrika Nilsson Lokrantz på Trafikverkets pressjour.

”Borde få åka gratis”

På perrongerna på Stockholms Central där pendeltågen nu måste passera är stämningen upprörd.

SL vill höja priset, för vaddå? De ger oss inte den service vi ska få. Vi får ingen information alls. De borde skämmas och vi få åka gratis, säger pendlaren Sara Eriksson till Aftonbladet TV.

Även trafiklandstingsrådet i Stockholm, Kristoffer Tamsons är upprörd.

– Jag är heligt förbannad, det här är ju något som jag och många med mig varnat om en längre tid. Man panikstänger Citybanan i rusningstrafik på ett sätt som påverkar hundratusentals pendlare, säger han till Aftonbladet.

Tamsons menar att händelseutvecklingen är väntad:

– Jag har själv gett ett, två och tre varningsfinger om att Citybanan inte håller som utlovat när det gäller kapacitet, drift och underhåll. Det har man från staten och Trafikverkets håll viftat bort en längre tid. Nu får vi svart på vitt att vi haft rätt.

Ställer krav på Eneroth

Kristoffer Tamsons håller inte bara Trafikverket ansvarigt, frågan är politisk menar Tamsons och ger nu ett ultimatum till infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

– 300 000 dagliga resenärer får sin dag sönderslagen på ett panikartat sätt. Nu ger jag ansvarig minister 24 timmar att reda ut vad som skett, få Citybanan att fungera och presentera en långsiktig åtgärdsplan för att den ska bli det man lovat pendlarna. Annars bör staten tillsätta en kriskommission.

Publicerad:

LÄS VIDARE