AFD stänger av toppkandidat

TT

Publicerad 2024-06-10

Maximilian Krah verkar inte få sitta med sina partikollegor i EU-parlamentet. Här fotograferades AFD-parlamentarikern i Berlin på måndagsmorgonen.

Toppkandidaten Maximilian Krah får sitta som politisk vilde i EU-parlamentet och inte med partiet AFD. Uteslutningen kan öppna för att AFD återigen släpps in i sin partigrupp.

Krah har varit föremål för flera skandaler under valrörelsen, bland annat då en av hans assistenter blivit formellt anklagad av tyska myndigheter för att vara spion åt Kinas underrättelsetjänst.

När Krah senare också fällde kontroversiella kommentarer om Nazityskland så fick det till följd att AFD den 23 maj sparkades ut från ytterhögergruppen ID i EU-parlamentet.

När AFD:s nyvalda EU-parlamentariker träffades i Berlin på måndagsmorgonen så fattade de beslut om att Krah ska uteslutas från partiets delegation till EU-parlamentet. Det har dock inte fattats några beslut om hans framtid i partiet. Partiet har inte heller någon möjlighet att hindra en folkvald kandidat från platsen i parlamentet.

”Jag önskar mina nyvalda parlamentskollegor all framgång i deras försök att återansluta till ID-gruppen utan mig”, skriver Maximilian Krah själv i sociala medier.

”Jag anser att detta är fel väg att gå och att det skickar en förödande signal till våra väljare, särskild de unga väljarna.”

AFD blev näst största parti i EU-valet i Tyskland med totalt 15 mandat – inklusive Krah.

ANNONS