Svenskar ska ha dömts till döden efter mordet på ”Benzema”

UD: ”Mycket allvarligt”

Publicerad 2024-06-13

Tre svenska män har suttit häktade misstänkta för inblandning i mordet på gängmannen ”Benzema” i Irak.

Nu ska i alla fall två av dem ha dömts till döden – uppgifter som även nått UD.

– Situationen är helt förfärlig, säger en släkting till en av de dömda männen.

Den 9 januari i år sköts gängmannen Mustafa ”Benzema” Aljiburi ihjäl i Bagdad i Irak. Därefter har tre personer gripits misstänkta för inblandning i mordet – däribland en ung man som misstänks ha varit skytten.

Ytterligare en person har suttit häktad för mordet och en man har misstänkts för medhjälp, eller inblandning.

Men svensk polis har inte haft någon insyn i ärendet. Inte heller de gripna männens familjer.

På onsdagen hölls rättegången.

Nu ska i alla fall två av dem ha dömts till döden, uppger familjemedlemmar till en av de dömda. Även UD har nåtts av uppgifterna.

34-åriga Mustafa ”Benzema” Aljiburi sköts ihjäl i Bagdad.

Har torterats i fängelset

En av de dömda ska vara 23-årig man. En av mannens släktingar berättar att de har kämpat med att få kontakt med honom i fängelset sedan han greps.

– Han är bara 23 år. Jag är helt förstörd nu, säger släktingen.

På onsdagen, då rättegången hölls, var första gången som mannen fick träffa sin advokat. Till en början ska familjen ha fått beskedet att mannen dömts till fängelse – men sedan fick de veta att en dödsdom väntar för honom.

– Det finns ingen rättshjälp där på samma sätt som i Sverige. Det kostar också massor av pengar att anlita en advokat, och vi har varit flera som gått ihop och hjälpt till med pengar för det. Jag vet att en av männen inte hade någon advokat i dag, säger 23-åringens släkting.

Hon berättar att familjemedlemmar har fått besöka honom i fängelset några gånger. Då har det blivit tydligt att 23-åringen har utsatts för olika typer av tortyr.

– De har utsatt honom för psykisk och fysisk tortyr för att få honom att erkänna saker han inte har gjort, säger släktingen.

Rawa Majid och Mustafa ”Benzema” Aljiburi.

Kommer överklaga domen

Männens familjer fick inte närvara under rättegången som hölls i Bagdad på onsdagen. I stället fick de vänta utanför, säger hon.

Efter att domen meddelats ska männen ha tvingats skriva under dokument på arabiska.

– Han kan inte läsa eller skriva på arabiska men de har tvingat honom att skriva under det ändå. Han vet inte ens vad det har stått där, säger släktingen.

Hon säger att familjen tänker överklaga domen, och att de hoppas på att han kan få komma hem.

– Jag tror att han är väldigt förstörd just nu. Vi vet ingenting. För det finns inte samma hjälp eller regler där som här i Sverige. Jag önskar att han åtminstone får avtjäna straffet här, om han inte frias, säger hon.

– Jag är helt förstörd, jag vet inte vad jag ska göra.

UD: ”Mycket allvarligt”

Det är oklart vad exakt som 23-åringen misstänks för. Det är också oklart vilken typ av bevisning som den irakiska polisen har mot de andra två misstänkta männen.

Flera svenska experter har under våren varnat för att de gripna svenskarna kan få dödsstraff.

UD säger att de nåtts av uppgifter om att två svenskar har dömts till döden i Irak.

”UD har fått uppgifter om att två svenskar ska ha dömts till döden i första instans i Irak. UD och Sveriges ambassad i Bagdad arbetar intensivt för att försöka få klarhet i uppgifterna. Stämmer uppgifterna är det naturligtvis mycket allvarligt. Vi kommer i så fall brådskande agera för att straffen inte ska verkställas”, skriver UD:s presstjänst i ett mejl.

Vidare skriver UD att de fördömer dödsstraff.

”Vi motsätter oss det alltid, överallt och oavsett omständigheter. Det är först när uppgifterna bekräftats officiellt som vi fullt ut kan bedöma vilka åtgärder som behöver vidtas”.

”Motståndare till dödsstraff”

Statsminister Ulf Kristersson säger att han nåtts av medieuppgifterna och att de inväntar ett bekräftade.

– Vi är bestämda motståndare till dödsstraff. Sverige känner alltid ansvar för svenska medborgare och kommer självklart undersöka den här saken närmare, säger han till Aftonbladet.