Berlusconi sitter kvar

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-12-14

ROM. I en belägrad stad kämpade Silvio Berlusconi i parlamentet för sin överlevnad.

11.30 kom beskedet från senaten – 162 jaröster, 135 emot, 11 avstod.

13.42 var deputeradekammaren klar – Berlusconi vann med tre röster. Oppositionen räknade in 311 ja röster medan 314 röstade på Berlusconi.

Parlamentet var belägrat. Roms centrum hade stängts av med 10.000 tungt beväpnade kravallpoliser. För tre väldiga demonstrationståg drog mot centrum och många varnade för att Block Block kan slå till. Allt för att hindra att demonstranterna skulle kunna närma sig maktens boningar.

Hängde på ett par röster

Att Berlusconi skulle få förtroende i senaten var ingen överraskning. Där hade hans koalition en stark majoritet. Avgörandet skulle ske i deputeradekammaren. Där hängde det på ett par röster om det skulle bli förtroende eller inte.

Deputeradekammarens omröstning gav ett oväntat starkt resusltat. Ännu när en kvart återstod av voteringen räknade många med att det skulle kunna bli jämt mellan blocken: 313 mot 313.

Istället valde oväntat många som från början ställt sig på den nya oppositionens sida att till slut återvända till Berlusconisidan.

Talmannen store förloraren

Den store förloraren nu är kammarens talman, Gianfranco Fini som bröt sig ut ur Berlusconis parti, bildade en ny oppositon och försökte driva på mot ett misstroendevotum.

Av allt detta blev ingenting. Anledningarna är många. Oppositionen har anklagat Berlusconi för att ha köpt röster. Det har talats om 3,5 miljon kronor till osäkra deputerade. Att någon fått ett husköp säkrat genom att ett lån betalats. Roms åklagarmyndighet skall utreda det här.

Men resultatet visar också att med den här vallagen är det omöjligt att slå Berlusconi. Lagen yxades till av hans koalitionspartner i Lega Nord. ”Något svinaktigt”, kallades den för i de egna leden. Den ger segraren i valet en oförtjänt stor fördel, anses det. En av anledningarna till oppositionen var just den att få till en ny majoritet som kan skriva och genomdriva en ny vallag.

Kan bli nyval

Det blir knappast något av den saken nu.

Frågan är fortfarande om Berlusconi verkligen kan regera med en så svag majoritet som tre röster. Troligen inte. Men nu kan han själv åstadkomma en kris och tvinga landets president, Giorno Napolitano, att utlysa nyval.

Och få en ännu större majoritet kanske än den han har.

Vänsteroppositionen har inga lysande utsikter just nu.

Tre demonstrationståg i Rom

Silvio Berlusconi har varit i politiken i 16 år. Han har styrt Italien 8 av de senaste 10 åren. Men resultaten är dessa:

Aldrig tidigare har Italien varit så splittrat. Dagens tre demonstrationståg i Rom visar detta. Samtidigt ockuperades Turins centralstation och Palermos flygplats invaderades av tusentals demonstranter.

I går demonstrerade poliser och karabinjärer framför parlamentet. De får själva betala bensinen i utryckningsfordonen för anslagen är slut. Berlusconis egna livvakter demonstrerade häromdagen framför hans aristokratiska villa i Arcore utanför Milano och krävde att avtalen skall respekteras.

På taket till arkiktekturfakulteten vid Roms universitet sitter sedan några veckor gruppor av demonstranter trots kölden. De protesterar mot universitetsreformen som stryper italiensk forskning och tvingar tusentals studenter att söka sig utomlands. I veckor har hela det italienska skolsystemet lamslagits av liknande strejker och protester.

Fick stora applåder

Jag har följt italiensk politik i nästan 50 år. Men aldrig har jag sett landet så djupt splittrat. Inte bara mellan höger och vänster, utan också mellan nord och syd. Oförsonligheten mellan blocken är total. Och sista rösten kan vara avgörande.

Stora applåder mötte t ex Giulia Bongiorno, ordförande i justitieutskottet och talmannens närmaste juridiska rådgivare. Hon är gravid i sista månaden, har haft stora problem men ändå rullades hon in i rullstol för att kunna rösta – emot regeringen.

Vilda applåder också för Federica Mogherini som just i dag avslutade den nionde månadeen. Det kan bli brådis så snart omröstningen är över.

Höll våldsamt tal

Våldsammaste talet höll oppositionens Antonio Di Pietro. Silvio Berlusconi lämnade regeringsbänken i protest medan den före detta polisen och partiledaren för Värderingarnas Italien ropade:

– Ni flyr, som ni alltid har flytt undan rättvisan. Ni har skapat en bananrepublik som väcker åtlöje i hela världen. Vi skäms när ni reser utomlands och vi skäms för alla de som demonstrerar och protesterar varje dag mot er och er regering.

Heta bandage var det till och med under röstningen. Enligt parlamentets regler måste en fötroendeomröstning ske öppet. Det går till så att varje deputerad promenerar genom gången framför talmannens pulpet och ropar ja eller nej.

Man kan också ropa ”skithög” till talmannen om man tillhör och är trogen regeringskoalitionen. En ickeidentifierad Pdl-medlem uttryckte sig så. En av vänsterledarna, Piero Fassino, tidigare partiledare för vänsterpartiet PD, ropade ”vajassa” åt Alessandra Mussolini. Vilket är napolitanska för ungefär ”kvinna från slummen”. Varpå den italienska diktatorns barnbarn försökte angripa Fassino handgripligen.

Mycket passion och hänförelse i parlamentet i dag.

ANNONS