Gås skjuten med pil landade hos veterinär

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-04-28

En kanadagås som sköts med pilbåge för några veckor sedan var ingen dumbom.

Illa sargad, med en 66 centimeter lång jaktpil stickande ur kroppen, landade den hemma hos en pensionerad veterinär.

Den 82-årige före detta djurläkaren Bernard Levine ryckte genast ut när han upptäckte gåsen på sin tomt i New Jersey, USA. Han fångade in den och lyckades operera bort pilen som borrat sig hela 15 centimeter in i fågelns bröst.

Han plockade även ut flera luftgevärskulor som någon illasinnad pepprat gåsen med.

Gås på rehab

– Det är en smart gås. Han lyckades landa i trädgården hos en veterinär som kunde ta hand om honom, säger Levine till nyhetsbyrån AP.

Efteråt matade han fågeln och körde den till The Raptor Trust, som är ett rehabiliteringshem för fåglar inte långt från hans hem.

Förra veckan, efter tre veckors förstklassig behandling, hade gåsen gått upp nästan två kilo och mådde så prima att den kunde släppas ut i det fria igen. Under Levines överseende släpptes den i en liten bäck i ett skogsområde som tillhör rehabiliteringshemmet.

Var jägare

Veterinären bekänner för AP att han själv jagade gäss för 30 år sedan, men att han har ändrat sig sedan dess.

– De här djuren kämpar för sin överlevnad med civilisationen som hela tiden inkräktar på deras boplatser. Hellre än att skjuta ihjäl dem vill jag rädda fåglarna, säger han.

Att Bernard Levine är en passionerad djurvän kan hans son Richard – som också är veterinär – vittna om.

– En gång orsakade han en trafikolycka när han försökte undvika att köra över en sköldpadda, säger Richard till AP.

Impopulär fågel

I New Jersey är det inte tillåtet att jaga sjöfåglar med den typen av jaktpilar som stack ut ur gåsen. Dessutom är det inte jaktsäsong förrän i september.

Kanadagässen är dock inte speciellt populära i New Jersey. Enligt biologer på US Fish and Wildlife finns det omkring 1,1 miljon kanadagäss i Nordamerika och många tycker att de snarast är en plåga.