Så ofta blir du spårad i mobilen - av apparna

Uppdaterad 2013-04-25 | Publicerad 2013-04-12

76 gånger om dagen så ofta spåras platstjänster i snitt varje dag av apparna i din mobil.

Det och mycket mer visar en undersökning av franska myndigheter som nyligen genomfördes på de mest populärare apparna för iphone, det skriver idg.se

Facebook, instagram, twitter, banken och en hel massa spel. De flesta av oss har en hel del appar i våra mobiler.  Att dessa sedan samlar på sig en massa information och skickar vidare till sin upphovsmakare är däremot något som många användare inte tänker på.

Ny undersökning

Nyligen genomförde den franska datainspektionen French National Comission on Computing and Liberty ( CNIL) tillsammans med French National institute for research in computer Science and control ( INRIA) en undersökning om hur mycket information som de 189 mest populära apparna för iphone samlade på sig för att skicka vidare, det skriver idg.se

Studien genomfördes under tre månader och visade bland annat att en av tolv appar kommer åt din adressbok, en av tre appar använder platstjänster, platstjänster spåras i snitt 76 gånger om dagen och att en av sex appar registrerar namnet på användarens iphone.

Apple Maps och Foursquare var apparna som samlade in mest platsinformation, skriver tidningen.

189 appar

Även om myndigheterna inte avslöjade exakt vilka 189 appar man kollade på visade studien att Facebooks app samlade in väldigt lite information jämfört med de andra apparna. Detta förklaras av forskarna med att Facebook inte behöver samla information eftersom användarna själva delar med sig av den på det sociala nätverket.

Den information som samlas in i störst utsträckning är Iphones unika serienummer, UDID, som används för att identifiera varje unik enhet. Nästan hälften av alla appar samlade in den informationen. En tredjedel av apparna skickade serienumret över nätet utan kryptering.

Karin Holmberg

Följ ämnen i artikeln