Sverige drabbat av nytt snökaos

Publicerad 2012-12-16

Kvinna svårt skadad i bilolycka 60 skarpa varningar från SMHI Tusentals utan ström

60 skarpa varningar från SMHI, tiotusentals utan ström och stora svårig­heter på vägarna.

Det blev snösmockans facit.

Nu tror meteorologerna att det blir en paus i snöfallet – åtminstone under ett par dagar.

Efter att ha plågat Storbritannien i flera dagar blev det Sveriges tur till slut. I går dundrade snöovädret in.

Långsamt rörde snöfallet sig norrut och sent i natt var det Norrlandskusten från Hudiksvall till Umeå som fick ta emot de största ­nederbördsmängderna.

– Det blåser på bra vilket bildar en hel del snödrivor som är problematiska på ­vägarna, sa Hampus Sellman, meteorolog på SMHI, strax före midnatt.

Under dagen utfärdade SMHI ett 60-tal klass 1-­varningar. Varningarna ­utfärdades över hela landet och orsaken var det kraftiga snöfallet.

– På några mätstationer i Värmland och upp över norra Örebro har man uppmätt drygt en decimeter snö vilket är det högsta jag har sett, säger Hampus Sellman.

Och det massiva snöandet ställde till det.

Sov i baksätet

På den moddiga länsväg 804 frontalkrockade en ung familj med sin bil utanför Varberg. Pappan körde ­bilen medan det ettåriga barnet satt i framsätet och mamman sov i baksätet när det smällde, enligt polisen.

Hon fick klippas loss av räddningstjänsten för att kunna föras till sjukhus.

Sent i natt vårdades mamman för allvarliga frakturskador på akuten, uppger Varbergs sjukhus för ­Aftonbladet. Barnet och pappan klarade sig med lindriga skador.

På E4 några kilometer ­söder om Söderhamn krockade en personbil och en långtradare i går eftermiddag. Resultatet blev att motorvägen stängdes av i norr­gående körriktning under två och en halv timme och långa köer bildades, uppger TT. Vid olyckan mejade personbilen ner ett 30-tal stolpar i vajerräcket.

I Örebro åkte en taxi av E 20 nära köpcentrumet Marieberg. Fem personer, inklusive chauffören, fick föras till sjukhus vid ett-­tiden i natt.

– De var omtumlade och chockade, men hade inte fått några fysiska skador, ­säger vakthavande i Örebro län till TT.

I Stockholmstrakten blev tiotusentals hem utan ström i takt med att snön vräkte ned. Främst var det Vattenfalls kunder som berördes – som mest handlade det omkring 15 000 hushåll som var utan el. Sent i natt hade 5 000 hushåll fortfarande inte fått tillbaka elen.

– Det beror på tung och blöt snö som lägger sig på ledningarna. I bland lägger sig också hela träd över ledningarna och då blir det avbrott, säger Peter Stedt vid Vattenfalls pressjour.

Kommer tillbaka

I natt arbetade Vattenfalls linjemontörer och skogs­arbetare fortfarande för att elen skulle komma tillbaka till de drabbade hushållen.

– Vi har en hel del resurser ute i skogarna, men å andra sidan har vi mycket skog och ledningar i det här landet, säger Peter Stedt.

Framåt eftermiddagen i dag väntas det kraftiga snöfallet ha lämnat landet. I Götaland och Svealand blir det mestadels uppehåll och några plusgrader.

I morgon kväll kommer snön tillbaka igen.

– Sent under måndagen och tisdagen drar det in en del snö över östra Svealand och östra Götaland. Men som det ser ut nu väntar vi oss inte några större mängder, säger Hampus Sellman på SMHI.