Städerna som strider om solen

Publicerad 2013-05-17

"Svenskarna vet nog var solen skiner mest"

Sveriges soligaste städer ligger i strid.

Efter att ha haft flest soltimmar förra året marknadsför sig Karlskrona som staden med mest solsken. Något som den tidigare vinnaren Visby inte är helt nöjd med.

– Den titeln kan de inte bara sno så där, säger sångerskan och gotlänningen Susanne Lundh Alfvengren.

Karlskrona var den soligaste platsen förra året enligt statistik från SMHI. Något som staden valt att stoltsera med genom att marknadsföra sig som Sveriges soligaste stad.
Men agerandet är inte helt uppskattat av Visby, som tidigare har toppat listan.

– Råkar man ha bra väder ett år säger det ingenting om verkligheten. Jag tror att de flesta svenskar vet var solen skiner mest, säger Åke Svensson som är regionsråd på Gotland.

Men regionsrådet i Blekinge, Christina Mattisson håller inte riktigt med.

– Ibland är sanningen besvärlig. Faktum kvarstår att vi hade flest soltimmar förra året, vilket vi är oerhört glada över, säger Christina Mattisson.

"Visby får maka på sig"

Tittar man flera år bak i tiden är Visby den stad som oftast har flest soltimmar på året. I SMHI:s statistik på hur medelvärdet av soltimmar ser ut på en period över 30 år ligger staden i topp. Men på den listan finns inte Karlskrona med.

– Stationen i Karlskrona är så pass ny att den inte finns med, så det är svårt att jämföra städerna. Men Karlskrona har funnits med på topplistan de senaste åren, säger Lovisa Andersson, meteorolog på SMHI.

Skådespelerskan Mi Ridell som är född och uppvuxen i Karlskrona ser sig som en ambassadör för staden. Hon är mycket stolt över resultatet.

– Heja Karlskrona! Vi leder solligan, så är det ju bara. Visby får läsa de nya siffrorna och maka på sig helt enkelt, säger Mi Ridell.

Snarare blåsig än solig

Men hon blir motsagd av sångerskan och gotlänningen Susanne Lundh Alfvengren som försvarar sin hemstad.

– Vi får väl se hur länge Karlskrona ligger i topp. Visby är tveklöst Sveriges soligaste stad. Den titeln kan de inte bara sno så där, säger Susanne Lundh Alfvengren.

Gotlands regionråd Åke Svensson tror att Karlskrona har större chanser i en annan tävling.

–  Det är snarare Sveriges blåsigaste stad, säger Åke Svensson.