Alliansen har snott S skolförslag

Publicerad 2014-03-16

Vinet i boxen var surt. Där hade Anders Borg gått ut i helgen och försvarat skattehöjningar på vin och tobak med att ”Jag känner ingen som dricker för lite", och så fanns beviset på motsatsen där i lådan. Det fick bli en absinth i tv-soffan istället, inköpt utan svenska skattepålagor. Den var inte sur, men bitter.

Det blev jag också när debatten kommit igång. Löfven och Reinfeldt var nämligen helt överens om att höja skatter på vin och tobak. Igen. Högre pris på livets trevligheter borde egentligen bara göra smugglare glada, men är en typ av symbolpolitik som går hem. Ingen vindrickare byter parti för att de höjer vinskatter. Det finns så mycket som är viktigare i livet. Bara organiserade helnykterister tycker alkoholpolitik är den viktigaste frågan. Vi andra sväljer förtreten och handlar mer på semesterresan.

Men nog behövs något stärkande till de ljumma debatterna mellan två stora partier som är närmast löjeväckande överens. Alliansen har snott Socialdemokraternas skolförslag, både tioårig grundskola och mindre skolklasser (en åtgärd som apropå symbolpolitik är populär bland väljare, men inte gör särskilt mycket för studieresultaten), och Socialdemokraterna har accepterat Alliansens jobbskatteavdrag. Så omvänt har det blivit att Fredrik Reinfeldt hade som främsta anklagelse mot Löfven att den senare lovar rejält sänkta skatter för pensionärer.

De här taktiska skiftena är svåra att svälja. Uppgivet undrar man om det finns några skillnader kvar mellan de stora partierna.

Det finns det förstås. Inte minst de tänkta vännerna. Reinfeldt regerar med Centern, Folkpartiet och Kristdemokraterna. Efter åtta år vet vi ungefär var vi har Alliansen. De gnetar på för att minska trösklarna in på arbetsmarknaden, balanserar budgetar även i svåra tider, men köper hellre ett S-förslag för mycket än anklagas för att urholka skolan eller omsorgen. Vad Löfven än lyckas få ihop med Miljöpartiet och Vänsterpartiet så nog lär det bli annorlunda. Inte nödvändigtvis på ett sätt som Löfven gärna skyltar med.

MATTIAS SVENSSON

Följ ämnen i artikeln