Tusentals flyr vulkanen

Publicerad 2014-01-09

Sinabung har haft åtta utbrott på kort tid

På bara några timmar har Sinabung haft åtta utbrott.

Stenar regnar ner över stora områden.

Nu flyr tusentals invånare vulkanen på Sumatra.

Sedan i slutet av september har Sinabung i Indonesien haft ett stort antal utbrott. Men sen i söndags har vulkanutbrotten blivit mer intensiva, med rödglödgad aska och stenar som sprutar upp närmare en mil upp i luften.

Sprang ut i panik

Mer än 12 000 människor har nu övergivit sina hem och flytt till säkrare mark, enligt lokala myndigheter.

– Folk fick panik när utbrotten dessutom ackompanjerades av höga åskliknande ljud och skakningar. Sen började det regna stenar, säger Robert Peranginangin.

– De rusade ut från sina hus och sprang omkring och skrek på hjälp, säger han till Sky news.

Han sade att det ännu inte finns några kända dödsoffer från Sinabungs senaste utbrott.

Högsta beredskap

Vulkanexperter har höjt riskgraden för vulkanen på Sumatra till den högsta på en fyragradig skala och säger att ett livshotande utbrott är nära eller på väg att inträffa.

Myndigheterna har uppmanat människor som bor inom en radie på fem kilometer från vulkanen att evakuera.

Ett vulkanbälte

Sinabung är en av dussintals aktiva vulkaner i Indonesien, i det som kallas ”Ring of fire”.

Indonesiens mest aktiva vulkan, Mount Merapi, på centrala Java, dödade mer än 350 människor 2010.

Tambora i dag. Foto: Nasa

Tambora - det värsta utbrottet

År 1815 inträffade det värsta vulkanutbrottet under de senaste 200 åren när vulkanen Tambora (2850 m) på indonesiska ön Sumbawa exploderade. Utbrottets styrka har beräknats till en sjua på den åttagradiga VEI-skalan (vulkanexplosivitetsindex).
Kvällen den 10 april sköt tre eldpelare upp ur det då 4 200 m höga berget. Bergets topp kollapsade i en enorm explosion. Närmare 150 kubikkilometer materia kastades upp i atmosfären. Som jämförelse slungade Krakatau år 1883 cirka 20 kubikkilometer aska och lava i atmosfären. 1000-gradiga glödande laviner av gas och aska forsade utmed Tamboras sluttningar med en hastighet av flera hundra kilometer i timmen, följt av ett pimpstensregn med block flera decimeter i diameter. En 10 meter hög tsunami förvärrade situationen ytterligare.
Det enorma utbrottet hördes 2600 kilometer från Sumbawa och aska föll 1300 kilometer från vulkanen. Mellan 71 000 och 117 000 människor (uppgifterna varierar) uppskattas ha dött av utbrottet.
Tamboras utbrott fick stora konsekvenser. Året efter explosionen kallades för ”året utan sommar” då stoft i atmosfären orsakade missväxt, svält och kraftiga klimatförändringar över hela klotet. Medeltemperaturen på jorden sjönk med 0,7 grader. I nordöstra USA rapporterades frost och snöstormar i juni-juli, i Storbritannien förkortades skördeperioden med tre månader.  1816 blev det kallaste året i norra Europa sedan år 1600.
Uppskattningsvis 320 000 människor miste livet till följd av Tamboras utbrott.

Källa: Wikipedia, Volcano World – Oregon State University)