Aung San Suu Kyi kvar i husarrest

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-05-27

Medlemmar i oppositionen gripna

Säkerheten höjdes under tisdagen när militärjuntan i Burma skulle besluta om framtiden för Aung San Suu Kyi

20 personer som demonstrerade för hennes frihet greps på vägen till hennes hem.

Nobelpristagaren har suttit i husarrest sedan 2003

Aung San Suu Kyi.

På tisdagen beslutade den kritiserade militärjuntan i Burma att Aung San Suu Kyis skulle förbli i husarrest, uppger nyhetsbyrån AP.

Aung San Suu Kyi som vunnit Nobels fredpris har suttit i husarrest i sitt hem i Rangoo sedan 2003. Redan innan dess hade hon i olika omgångar varit fängslad, under de senaste 18 åren har hon varit fängslad i 12 år.

Busslaster med poliser

Utanför hennes hem fanns på tisdagen 20 civilklädda poliser medan flera busslast av poliser vaktade utanför hennes parti Nationella demokratiförbundets (NLD) huvudkontor där medlemmar samlats. Ett 20 tal medlemmar har gripits av polisen under dagen, enligt Reuters.

Beslutet om Aung San Suu Kyis framtid kommer i en känslig period för militärjuntan som fått enorm kritik av omvärlden efter cyklonen som drabbade regionen tidigare i vår. Indonesiens utrikesminister gjorde på tisdagen ett uttalande, där han vädjade till militärjuntan att släppa Aung San Suu Kyi.

Mot egna lagen

"Det vore ett bra sätt att visa tacksamhet för omvärldens hjälp i samband med cyklonen", säger utrikesministern Hassan Wirayuda enligt AP.

Trots att lagen är på Aung San Suu Kyis sida, ingen får nämligen hållas i husarrest mer än fem år utan att få en rättegång eller släppas, bestämde juntan att arresten skulle förlängas ytterligare ett år.

Burma har styrts av militärjunta sedan 1962, militärjuntan som styr landet nu har varit i makten sedan 1988. Militärjuntan vägrade att aceptera att Aung San Suu Kyi och hennes parti vann valet som hölls i landet 1990.

Kritik mot folkomröstning

Folkets godkännande av den juntastödda författningen i helgens folkomröstning kallades på tisdagen av NLD för en bluff. ”Omröstningen var varken fri eller rättvis”, skrev partiet i sitt första officiella uttalande om saken. Enligt uttalandet använde juntan sig av lögner, tvång och hot om våld för att få folk att rösta ”rätt”. Med tanke på juntans metoder vid omröstningen är utgången inte något tecken på vad folket verkligen tycker, förklarade NLD.

Juntan hävdar att 98 procent av befolkningen deltog i omröstningen och att 92 procent av dem stödde det författningsförslag som regimen utarbetat.