Blandade känslor i Östhammar

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-03

"Jag är rädd att vi förstör för barn och barnbarn"

Östhammar valdes i dag ut till slutförvar för kärnbränslet.

Det väckte blandade och starka reaktioner – både bland Östhammarborna och Aftonbladets läsare.

Jacob Spangenberg (C), kommunalråd i Östhammar är väldigt glad över beslutet som han anser är mycket positivt för Östhammar.

– Det kommer att leda till fler arbeten och fler företag – fler människor kan arbeta i orten.

Men är inte du som gammal centerpartist negativ till kärnkraft?

– Jag röstade på linje tre, och är i grund och botten kritisk. Men det finns ett gott kunnande i Östhammar. Jag litar också på att våra myndigheter gör en noggrann bedömning av SKB:s ansökan nästa år.

Vill bo kvar

Av samma anledningar är Albert Jansson 18, student, glad över dagens besked. Han har levt hela sitt liv i Östhammar och vill gärna bo kvar här.

– Då är det viktigt att det finns jobb. Jag räknar med att jobba på pappas däckföretag och det kommer att gynnas av det här. Jag är inte orolig, jag räknar med att experterna gör sitt jobb.

Men Inger Nord, 69, pensionär, är inte nöjd – hon oroar sig för läckor.

– Jag har varit kritisk hela tiden eftersom jag är rädd för att avfall ska läcka ut i havet. Jag har levt vid havet i hela mitt liv och är rädd att vi nu ska förstöra för barn och barnbarn.

"Spelar ett högt spel"

Precis så resonerar också Nixons_näsa, 53, på Aftonbladets webb:

"Det finns ännu ingen säker lösning på långtidsförvaring för kärnkraftavfall. Det är omöjligt att garantera en total säkerhet för långtidsförvaring. Så är det bara, och man spelar ett högt spel med kommande generationers hälsa."

Många som som kommenterat är oroliga för att förvaringen inte ska vara tillräckligt säker.

Men THX, 35 år, ser ändå ljusglimtar med beslutet. "Positivt att vi äntligen gör något åt våra egna sopor och avfall som vi skapat. Visst är det skadligt men vi måste ju göra vad vi kan för att kunna göra hanteringen så säker som möjligt."